Peştera cu Oase din România. Locul unde a poposit cel mai „vechi” om din Europa

| 12 mai, 2014

In sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de Anina, judetul Caras Severin, se afla o pestera al carei nume a facut inconjurul lumii in urma cu aproape un deceniu. Pestera cu Oase este locul unde au fost gasite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.

Peştera cu Oase este o peşteră situată în sud-vestul României, unde în anul 2002 s-au descoperit cele mai vechi fosile din Europa aparţinând omului modern, Homo sapiens.

Situată în apropiere de oraşul Anina, Peştera cu Oase are o suprafaţă de jumătare de hectar şi este compusă din mai multe galerii. A fost descoperită recent de un grup de speologi români, de la Pro Acva Grup din Timişoara, în anul 2002. În preistorie a fost loc de hiberare al urşilor (Ursus spelaeus). Cea mai importantă descoperire în această peşteră, făcută de grupul de speologi, este o mandibulă umană (Homo sapiens), datată ca având o vechime de cca 35.000 ani.

Speologii români au descoperit în peşteră oase aparţinând mai multor specii de animale care au trăit în Pleistocenul târziu: urşi de peşteră (Ursus spelaeus), carnivore mici şi mamifere ierbivore. Printre ele s-a descoperit, la 16 februarie 2002, şi o mandibulă de Homo sapiens, care mai păstra cinci molari, şi care a ajuns ulterior pentru analize la Institutul de cercetări speologice din Cluj-Napoca, iar de aici în Statele Unite, unde au fost cercetate de profesorul de antropologie Erik Trinkhaus. Această fosilă a primit numele de Oase 1, pentru că ulterior, între anii 2003-2005, s-au descoperit şi alte fosile umane, denumite Oase 2, respectiv Oase 3.

Prezenţa oaselor de urs de peşteră e explicabilă prin faptul că urşii hibernau în această peşteră, iar rămăşiţele lor sunt urmarea morţii în timpul hibernării. Nu se poate explica în acest moment prezenţa în peşteră a celorlalte fosile, animale şi umane.

Mandibula de Homo sapiens, denumită Oase 1, analizată riguros de profesorul american, în colaborare cu un colectiv, a fost datată ca având cca 34.000-36.000 ani, ceea ce o plasează în timp ca cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în Europa. Mai mult, aspectul unor detalii ale mandibulei prezintă similarităţi cu cele întâlnite la omul de Neandertal, cu care Homo sapiens a fost contemporan în urmă cu zeci de mii de ani. Analize genetice efectuate în anul 2010 pe ADN aparţinând Homo sapiens şi Homo Neandertalis, confirmă faptul că cele două specii umane s-au încrucişat. Aceste informaţii sunt o premieră pentru lumea ştiinţifică internaţională, pentru că se considera până recent că cele două specii umane, deşi contemporane cca 10.000 ani în Europa, nu se puteau încrucişa.

În anul 2009, pe baza fosilelor găsite în Peştera cu Oase, Richard Neave, artist care lucrează pentru un departament de criminalistică, a reconstituit prin tehnici specifice faţa unui Homo sapiens care a trăit în urmă cu peste 35.000 ani pe teritoriul României. Imaginea acestuia a fost inclusă în documentarul The Incredible Human Journey, produs de BBC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ