Petre Tobă, la DNA. Fostul ministru este pus sub urmărire penală
Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori în dosarul în care s-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a acestuia.
UPDATE. Ce spune comunicatul DNA:
În completarea comunicatului nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Luând cunoștință de răspunsul Președintelui României la cererea transmisă de D.N.A. (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de TOBĂ PETRE, la data faptei ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de favorizarea făptuitorului.
În ordonanța efectuare a urmăririi penale față de suspect se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. (mediatizat prin comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016).
În prezenta cauză penală, suspectul Tobă Petre este cercetat alături de alte 24 de persoane - șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals (detalii referitoare la starea de fapt în comunicatele nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, 1146/VIII/3 din 31 august 2016, 1136/VIII/3 și 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016).
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
-----
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, se află, vineri dimineaţa, la sediul DNA, audierea având loc la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea de urmărire penală a lui Tobă pentru favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, se află, vineri dimineaţa, la sediul DNA, audierea având loc la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea de urmărire penală a lui Tobă pentru favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.
"Eu mi-am depus demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne pentru a nu implica ministerul într-un scadal public. Îmi susţin nevinovăţia şi sunt aici să aduc toate argumentele. Sunt convins că îmi voi dovedi nevinovăţia", a declarat Petre Tobă, înainte de a intra la audieri.
Procurorii îi vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile lui Petre Tobă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat joi urmărirea penală a fostului ministru de Interne pentru favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.
Procurorii anticorupţie au cerut în urmă cu o săptămână preşedintelui României încuviinţarea începerii urmării penale pentru fostul ministru. În cerere se arată că la data de 01 aprilie, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă ar fi refuzat să declanşeze declasificarea parţială a unor documente solicitate de anchetatori în dosarul în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuieli din bugetul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.