PÎCCJ a închis dosarul Rodicăi Stănoiu, acuzată de fals în declaraţii
Parchetul General a închis dosarul în care CNSAS obţinuse, anul trecut, reluarea cercetărilor privind declaraţiile de avere ale fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, care ar fi fost scrise de persoane diferite. Decizia poate fi contestată la procurorul ierarhic superior.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a închis dosarul în care făcea cercetări, la cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în legătură cu declaraţiile de avere ale Rodicăi Stănoiu care ar fi fost scrise de persoane diferite, scre Mediafax.
Dosarul a fost închis pe motiv că în cazul uneia dintre fapte nu există elementele constitutive ale infracţiuni, iar în cazul celeilalte nu există fapta. Soluţia procurorului de caz poate fi contestată de părţile din dosar, caz în care dosarul va ajunge în lucru la procurorul ierarhic superior din Parchetul instanţei supreme.
CNSAS a obţinut, în 2012, reluarea cercetărilor în cazul declaraţiile de avere ale fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, care ar fi scrise de persoane diferite, PICCJ dând iniţial, în acest caz, neînceperea urmăririi penale.
Atunci, CNSAS a denunţat procurorului general al României "fapte penale de natură să aducă o vătămare gravă înfăptuirii justiţiei, precum şi activităţii CNSAS", referitoare la declaraţiile de avere depuse de Senat în procesul Rodicăi Stănoiu, de la Curtea de Apel Oradea, unde fostul ministru a contestat calitatea de colaborator al fostei Securităţi, verdict dat de o instanţă inferioară.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a reclamat, într-un denunţ, faptul că Senatul a comunicat două declaraţii de avere ale Rodicăi Stănoiu - care contestă în instanţă calitatea de colaborator al fostei Securităţi, susţinând că notele informative ce îi sunt atribuite nu sunt scrise de ea - care par a fi scrise şi semnate de persoane diferite.
Declaraţiile de avere, completate şi semnate de Stănoiu, au fost solicitate de către judecători pentru a se putea face comparaţii între scrisurile de pe acte, iniţial fiind trimisă de către Senat doar o copie după declaraţia din 9 ianuarie 2006.