Pieţele financiare, strivite de Brexit!
Piaţa financiară internaţională este grav lovită din nou, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Acum ne punem întrebarea dacă pieţele exagerează. Nu a fost un vot surpriză. Nu putem să spunem că pur şi simplu s-a întaâmplat, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Mandy Xu de la Credit Suisse pune toate mutările din ultimele zile în context. Acesta arată preţ riscului în urma Brexit. Practic, toată lumea a subestimat haosul de vineri.
Iată ce spune Credit Suisse:
"Piaţa FX a stabilit o marja de 5% în relaţia GBPUSD – dar totul s-a terminat cu o scădere de peste 11% pe parcursul zilei, înainte de a închidere în pierdere cu 8,4%. Pieţele de capital nu a făcut mult mai bine, cu ambii SPX şi SX5E pierzând mai puţin de jumătate din ceea ce realizaseră în ultima perioadă. Deloc surprinzator, am vazut un salt imens în volatilitate ca urmare a referendumului, condus de acţiuni.”
Nota adaugă că respectivele corelaţii încrucişate active sunt acum la extreme. Ceea ce înseamnă, în termeni practici, că volatilitatea se răspândeşte dintr-o clasă de active la alta, de la S&P la lire sterline, apoi la datoria suverană, la datoria gradului de investiţii, până la petrol şi aur.
Graficul arată co-circulaţia între volatilitatea capitalului propriu şi celelalte clase de active volatile. Pentru a pune numerele în context, un excedent în volatilitate de 90% pentru o anumită clasă de active înseamnă că, în cazul în care volatilitate acelui activ creşte, în 90% din timp, volatilitatea capitalului propriu va creşte, de asemenea.
Atunci când corelaţia este mai mare de 75%, situaţia este „pe roşu”.
Şi există o mulţime de pătrăţele „pe roşu”.