Pilele lui Băsescu din Agricultură
Dacă în urmă cu ceva timp acuza guvernul de incompetenţă, neputinţă în finalizarea autostrăzii Arad-Nădlac, acum preşedintele Băsescu acuză guvernul că sabotează agricultura românească.
Războiul dintre Preşedintele României şi guvernul USL devine din ce în ce mai aprig odată cu apropierea alegerilor din 2014. Traian Băsescu îşi alege periodic câte un subiect pentru a ataca guvernul Ponta. Dacă în urmă cu ceva timp acuza guvernul de incompetenţă, neputinţă în finalizarea autostrăzii Arad-Nădlac, acum preşedintele Băsescu acuză guvernul că sabotează agricultura românească.
Replica din partea lui Victor Ponta a venit imediat, premierul menţionând că prin această ieşire Băsescu vrea să protejeze interesele baronilor agricoli care îl sponsorizează. Primul-ministru a mai adăugat că a aprobat încă de la începutul săptămânii ca Ministerul Agriculturii să sesizeze Consiliul Concurenţei dacă există probleme. Şi într-adevăr, cu o zi înainte ca Traian Băsescu să atace guvernul pe tema agriculturii, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că minsterul intenţionează să sesizeze Consiliul Concurenţei în legătură cu o posibilă înţelegere între comercianții de pe piața de cereale. Cu siguranţă Băsescu ştia de acest anunţ, iar atacul acestuia nu este o simplă întâmplare.
De fapt, Băsescu are fixate ca obiective sabotarea activităţii guvernamentale şi promovarea Elenei Udrea în vederea unei posibile candidaturi pentru Cotroceni. Tandemul Băsescu-Udrea funcţionează perfect. Elena Udrea, la o zi după ieşirea Preşedintelui, a preluat mesajul acestuia pe agricultură. Să-i pese Elenei Udrea de agricultorii români, puţin probabil, însă se foloseşte de acest subiect pentru a puncta electoral. Marea problemă a tandemului Băsescu-Udrea este că nu reprezintă o voce credibilă. Mai mult, subiectele de atac nu sunt cele mai bune având în vedere că mare parte din probleme semnalate de Băsescu sunt din cauza guvernării PDL. Nefinalizarea autostrăzii Nădlac-Arad este din cauza Ancăi Boagiu (vezi cazul Iordache pentru care Comisia Europeană a suspendat Programul Operaţional pentru Transport).
În ceea priveşte domeniul agriculturii, atacul tandemului Băsescu-Udrea nu se susţine pentru că guvernul USL a luat măsuri pentru a îmbunătăţi acest domeniu, după ce sub guvernarea PDL agricultorii organizau periodic acţiuni de protest. Argumentul central a lui Băsescu a fost că guvernul, prin suspendarea programului schemei certificatelor de depozit, a dat o lovitură dură agricultorilor. Într-adevăr a fost dată o lovitură dar baronilor din agricultură, care-l sponsorizau pe Băsescu. Ministerul Agriculturii a precizat că de această schemă au beneficiat numai un număr redus de operatori economici din agricultură (21 societăţi), care nu erau supuşi presiunii pieţei, ca marea masă de fermieri care nu au putut accesa niciodată această schemă. Mai mult, Ministerul a precizat că lucreaza la un proiect legislativ pentru îmbunătăţirea regimului de depozitare. Un alt fapt care decredibilizează atacul lui Băsescu este că guvernul USL a redus TVA la pâine de la 24% la 9%, a acordat plăţi directe şi complementare în valoare de 2,8 miliarde de euro în 2013, a constituit Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultura, a încurajat agricultura ecologică.
Decât să lanseze atacuri aberante, mai bine Băsescu ar trebui să lămurească de ce-l mai ţine în funcţie pe consilierul său pe agricultură, Adrian Rădulescu, care a recunoscut că este posibil ca o firmă la care este acţionar să vândă produse ilegal.