LEGUME care pot fi recultivate în balcon din resturi
Ceapa verde, usturoi proaspat, praz, telina sau varza. Pe toate le poti creste din ceea ce iti ramane dupa ce ai pregatit o salata. Descopera cum sa refolosesti resturile din bucatarie pentru a obtine ingrediente proaspete.
Nu se compara nimic cu placerea de a culege plante si legume din propria gradina. Sunt uneori mai gustoase si mai sanatoase decat multe dintre cele pe care le gasesti la piata. Iar partea cea mai buna este ca le poti creste din resturile pe care le ai bucatarie, salvand astfel o parte din deseuri. Pentru unele plante ai nevoie de o gradina mare, dar ceapa sa ustuoiul verde pot creste chiar si in ghivece, pe balcon.
Praz si ceapa verde
Foloseste partile albe de la ceapa sau praz, fara sa tai capatul care mai are cateva fire de radacina. Pune-le intr-un borcan cu apa si aseaza-le intr-un loc cu multa lumina, chiar si pe pervazul de la bucatarie, asigurandu-te ca alimentezi frecvent borcanul cu apa (o data pe saptamana). Partile verzi, frunzele, vor creste frumos chiar si dupa ce le-ai taiat, asa ca vei avea mereu ceapa verde sau frunze de praz pentru mancarurile tale.
Usturoi
Poti sa cresti o noua planta dintr-un catel de usturoi. Planteaza-l in pamant si tine ghiveciul intr-un loc insorit. Dintr-un catel de ustuori vei obtine un fir de usturoi verde, care odata ajuns la maturitate va naste o noua capatana de usturoi. Odata ce planta a crescut, taie-i frunzele verzi si toata energia ei se va concentra pe capatana de usturoi ascunsa in pamant.
Telina, salata verde si varza
La fel ca prazul aceste legume vor creste direct din partea alba cu radacini, pe care in mod normal o indepartezi. Pune resturile cu radacina de la aceste plante intr-un borcan cu apa sau intr-un bol, astfel incat apa sa acopere bine radacinile. In cateva zile vei observa cu incep sa apara noi frunze, iar dupa o saptamana poti muta plantele direct in pamant lasand doar frunzele sa stea la suprafata. Peste cateva saptamani vei observa ca planta a incoltit si vei obtine o noua salata sau o noua tulpina de telina.
Lemongrass
Nu e chiar cel mai ieftin ingredient si daca tot ai dat atatia bani pe el, n-ar fi rau sa il poti multiplica acasa. Dupa ce ai folosit frunzele ramai de obicei cu capatul albicios cu radacini mici. Aseaza-le intr-un borcan cu putina apa, intr-un loc cu multa lumina. Dupa o saptamana poti transplanta noul fir de lemongrass intr-un ghiveci. Poti sa recoltezi noile lemon grass cand acestea au ajuns la 30 cm inaltime. Taie exact cat ai nevoie pentru reteta si lasa-le sa creasca in continuare.
Ghimbir
Ghimbirul poate fi reculivat foarte usor. Foloseste o bucata din radacina pe care o pui de obicei in preparatele tale. Planteaza-o cu partea taiata in jos intr-un ghiveci cu pamant. Nu trebuie sa il asezi in lumina sau caldura puternica, ci mai degraba intr-un mediu umed si cald. Nu va trece mult pana cand bucata de radacina va incepe sa inmugureasca si sa creasca, formand la suprafata pamantului o planta. Cand vrei, poti recolta noul ghimbir smaulgand planta cu tot cu radacina noua. Poti repeta operatiunea cu o noua bucata din rizom.