Le cumpărăm, dar nu ştim ce ascund. Cele mai otrăvitoare medicamente
Cu toţii suntem obişnuiţi să luăm medicamente din când în când, pentru a ne scăpa de răceală, dureri sau pentru a ne înfrumuseţa pielea. Ceea ce nu ştim, însă, este că multe dintre ele au la bază cele mai otrăvitoare substanţe.
Aceasta este cea mai otrăvitoare substanţă cunoscută. Câteva linguriţe ar fi de ajuns ca să omoare toţi oamenii din Marea Britanie, iar câteva kilograme ar ucide întreaga populaţie a Planetei. Este, de asemenea, cea mai scumpă substanţă din lume: 100 trilioane de lire streline per kilogram, scrie bbc.co.uk.
Dar, în ciuda acestor caracteristici "negative", este una dintre cele mai căutate substanţe şi oamenii plătesc o mulţime de bani ca să fie injectaţi cu ea.
Aceasta este toxina botulinică, mai degrabă cunoscută ca Botox, toxină produsă de o bacterie care a fost descoperită prima dată în secolul al XVIII-lea, în cârnaţii prost preparaţi.
Deşi este nevoie de doar 0.00007 mg ca să omoare un bărbat de 70 de kilograme, Botox-ul este foarte des folosit pentru înfrumuseţare, în special pentru sporirea fermităţii pielii, pentru a obţine buze voluptoase sau pentru a scăpa de riduri.
Tot o substanţă otrăvitoare este şi arsenicul. Cel mai cunoscut caz este al unei femei din Marea Britanie, Mary Ann Cotton, care, în anul 1873, i-a "pierdut" cam pe toţi cei apropiaţi. A fost măritată de patru ori. Trei dintre soţi au murit. Cel care a supravieţuit refuzase să-şi facă asigurare medicală aşa că ea l-a părăsit.
În scurt timp au murit, pe rând, toţi cei zece copii ai femeii. Apoi au urmat mama, cumnata şi iubitul ei. Toţi au murit misterios în urma unor probleme la stomac. Cotton rămăsese fără 16 membri ai familiei. Toţi avuseseră asigurare medicală şi Cotton a beneficiat de bani în urma decesului lor.
Singura persoană apropiată care rămăsese în viaţă era un fiu vitreg. Ea a încercat să-l lase la un orfelinat, însă nu a fost primit. A doua zi copilul a fost găsit mort. Însă îngrijitorul de la centrul de plasament devenise suspicios, astfel că femeia a fost prinsă şi judecată pentru otrăvire.
În urma acestor cazuri, s-a dat o lege prin care se interzicea deţinerea arsenicului de către alte persoane în afară de chimişti şi farmacişti.
Astăzi, arsenicul se foloseşte în tratarea cancerului, întrând în compoziţia unor citostatice