Plecări în masă. După ENEL, un alt gigant îşi vinde acţiunile din România
Doi din cei trei jucători străini de pe piața distribuției și furnizării de energie electrică vor părăsi România, vânzându-și activele locale sub presiunea acționarilor de a-și reduce costul cu îndatorarea.
Potrivit unor surse contactate de Econtext, italienii de la ENEL și germanii de la E.ON sunt cei doi jucători care vor ieși din România. Până la urmă, ENEL a anunțat ieri exitul. Urmează E.ON.
Întrebat de Econtext despre ce jucător străin de pe piața energiei este vorba că va părăsi România – așa cum declarase în urmă cu aproape două săptămâni, în cadrul unei discuții formale, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie –, Gabriel Dumitrașcu, Gabriel Dumitrașcu, șeful Direcției de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a precizat: "Este vorba de doi jucători străini, din cei trei care activează pe piața locală alături de Electrica".
"Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acționarii și este presat să vândă active pentru a-și reduce îndatorarea. Vor ieși nu numai din România, ci din mai multe țări", a precizat Dumitrașcu.
Trecând la săpături și analizarea rapoartelor, Econtext a observat cel mai mare grad de îndatorare în dreptul E.ON, de circa 180%, în timp ce în cazul Enel gradul de îndatorare era subunitar, la 85%.
Al treilea jucător străin de pe piața locală a energiei este grupul ceh CEZ, care în ultimii ani a investit masiv în ferme eoliene și alte forme de energie regenerabilă.
Sursele contactate de Econtext au declarat: "Dacă mă întrebați despre cine iese din România, pot să vă spun că nu este vorba de CEZ".
Prin urmare, așa și cum rapoartele financiare ale celor două companii o indicau, jucătorii care vor părăsi România sunt E.ON și Enel, ultimul anunțând chiar ieri seară exitul din România și Slovacia. Urmează nemții de la E.ON.