Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat devansarea calendarului de creştere a accizelor la ţigarete
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi ordonanţa de Guvern 8 din 2013 pentru modificarea impozitelor pe profit pentru activităţile de cercetare-dezvoltare şi agricultură, dar şi creşterea accizelor pentru ţigarete de la 1 aprilie.
"Se majorează deducerile suplimentare pentru calculul pe profitul impozabil pentru activităţile de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50 %. Se modifică sistemul de calcul la impozitul pe venitul din agricultură în zona microîntreprinderilor. Acest sistem de plată de impozit pe venit a devenit din opţional obligatoriu, iar plafonul de cifră de afaceri a fost redus de la 100.000 la 65.000 de euro. A fost crescut nivelul accizelor pentru bere cu 10%, iar calendarul de creştere a accizelor pentru ţigarete a fost devansat la data de 1 aprilie", a precizat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit raportului Comisiei de buget a Camerei, prin noile reglementări s-a avut în vedere scăderea limitei veniturilor obţinute pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor, de la 100.000 euro la 65.000 euro, clarificarea modului de regularizare a impozitului pe profit datorat de persoanele juridice străine din transferul titlurilor de participare, introducerea unor reguli fiscale pentru stabilirea valorii fiscale a activelor biologice, majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil în domeniul cercetării, pe proiecte aplicabile şi transpunerea în legislaţia naţională a unor prevederi comunitare din domeniul taxei pe valoarea adăugată.
"De asemenea, s-au introdus dispoziţii cu privire la revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole pentru persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică. În acest sens s-au prevăzut suprafeţele şi numărul de animale până la care nu se plăteşte impozit, precum şi normele de venit impozabile pe hectar şi cap de animal. Aceşti contribuabili sunt incluşi în categoria plătitorilor de contribuţii sociale", mai precizează raportul.
Ordonanţa a fost adoptată cu 220 de voturi pentru, 83 împotrivă şi 7 abţineri, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.