PMP – orice scor sub două cifre este un eşec
După ce a absorbit parlamentari de la PDL, după ce a reuşit să “fure” inclusiv structuri ale democrat-liberalilor din teritoriu şi după ce a primit avizul instanţei pentru a funcţiona ca partid politic cu acte în regulă, PMP nu mai poate invoca niciun pretext pentru a-şi justifica viitoare eşecuri.
După demisia din PDL, Elena Udrea se află într-un adevărat tur de forţă pentru a promova PMP. Deloc întâmplător dacă ţinem cont că alegerile europarlamentare se apropie vertiginos, iar fosul ministru PDL din Guvernul Boc are de mult de tras, în condiţiile în care “popularii” au fost practic inexistenţi pe scena politică, în afara momentelor când Traian Băsescu s-a angajat în campanii făţişe pentru promovarea acestui proiect politic.
PMP se află acum la momentul adevărului. După ce a absorbit parlamentari de la PDL, după ce a reuşit să “fure” inclusiv structuri ale democrat-liberalilor din teritoriu şi după ce a primit avizul instanţei pentru a funcţiona ca partid politic cu acte în regulă, PMP nu mai poate invoca niciun pretext pentru a-şi justifica viitoare eşecuri.
Prezentă într-o emisiune la postul Digi24 în calitate de nou înregimentată în PMP, Elena Udrea a reluat ideea conform căruia paritdul său își propune un scor de două cifre la alegerile europarlamentare, fără a preciza însă cine va deschide lista PMP la scrutinul pentru PE. "Ne propunem un scor de două cifre, de la 10% la 29%, spuneam eu. Pe liste vor fi domnul Preda, Baconschi, Paleologu, iar ultima pe listă voi fi eu, nu pentru ca vreau să merg la Parlamentul European, ci pentru că trebuie să împing această listă. Nu aş vrea să spun cine va fi cap de listă, dar vom vedea, este posibil să fie dintre cei care nu sunt înscrişi încă în PMP. Dar vă asigur ca va fi un om politic cu credibilitate în randul electoratului şi care să facă cinste PMP", a punctat Elena Udrea.
Două sunt, în principal, concluziile care se pot desprinde din discursul Elenei Udrea. În primul rând, fosta consilieră de la Cotroceni îşi asumă rolul de locomotivă electorală a PMP. Abordarea este cel puţin comică, dacă ţinem cont că în majoritatea cercetărilor sociologice Elena Udrea apare drept unul dintre politicienii cu cel mai redus nivel de încredere în rândul populaţiei. Prin urmare, apare o disonanţă care complică din start misiunea fostei doamne Cocoş. În al doilea rând, suspansul pe care Elena Udrea îl păstrează în privinţa celui sau celei care va deschide lista PMP la europarlamentare nu pare a fi deloc de bun augur. Dacă luăm în calcul că Elena Udrea a precizat că în capul listei s-ar putea afla un politician care nu este încă înregimentat în PMP, atunci varianta cu Elena Băsescu ca deschizătoare de listă la scrutinul europarlamentar pare a fi cât se poate de plauzibilă.
Dincolo de aceste calcule însă, plecare Elenei Udrea din PDL şi ruperea unui contingent important din formaţiunea democrat-liberală (atât resursă umană, cât şi structuri din teritoriu) obligă PMP la rezultate. Adică la un scor cât mai apropiat de PDL. Orice altceva ar fi un eşec întrucât nu ar justifica din punct de vedere electoral plecarea din PDL . Scorul format din două cifre de care vorbeşte Elena Udrea este o obligaţie pentru ca PMP să poată spera la un parcurs politic acceptabil în anul electoral 2014.