PNȚCD se face încă o dată bucățele
PNȚCD a revenit în acest zile în atenția publică printr-un nou scandal care amenință să conducă la dispariția completă a acestei formațiuni de pe scena politică.
Astfel, întrunit în ședință la Iași, Biroul Naţional de Conducere a decis excluderea din partid chiar a președintului Aurelian Pavelescu şi organizarea unui congres extraordinar, pe 19 octombrie, când ar urma să fie aleasă o noua conducere a PNŢCD. În pregătirea acestui Congres, președinția partidului ar fi fost preluată de către Vasile Lupu. În reacție, Aurelian Pavelescu a dezmințit informația, acuzând că deciziile luate la Iași ar fi fost nestatutare, fiind luate de persoane care și-au pierdut calitatea de membrii ai PNȚCD și care dezinformează opinia publică.
Trebuie observat de la bun început că lupta dintre aripa lui Vasile Lupu și cea a lui Aurelian Pavelescu reprezintă, în fond, o reeditare a numeroaselor scandaluri și lupte fratricide pentru putere care au măcinat PNȚCD de la momentul în care a ratat pentru prima dată pragul pentru intrarea în Parlament. Iar incapacitatea PNȚCD de a ieși din vrie și a-și regăsi unitatea internă au împins partidul tot mai jos în opțiunile electoratului, anulându-i orice șanse de a reveni în politica românească de pe o poziţie decentă.
Ceea ce nici nu este de mirare ținând cont că, în toți acești ani, pe fondul numeroaselor schisme, preocuparea primordială a membrilor PNȚCD a fost nu aceea de a contribui la conturarea relansării partidului, ci de a înţelege care este organizaţia legitimă către care trebuie să-şi achite cotizația. Drept urmare, fiecare episod conflictual a slăbit tot mai mult PNȚCD și șansele sale de revigorare.
În acest context, scandalul dintre aripa Lupu și cea a lui Aurelian Pavelescu pare să anunțe chiar sfârșitul PNȚCD. Partidul a ajuns la un asemenea grad de fărâmițare încât este puțin probabil să mai poată supraviețui unei noi scindări – variantă care apare la acest moment drept inevitabilă în contextul în care niciuna dintre tabere nu dă semne că ar fi dispusă la vreun compromis.
Iar dispariția PNȚCD va atrage în mod inevitabil sfârșitul și pentru orice speranțe de reînviere a Alianței Dreptate și Adevăr. De altminteri, situația juridică a alianței dintre PNȚCD și Forța Civică era cât se poate de neclară în contextul tentativelor eșuate de a obține înscrierea în Registrul Partidelor Politice. Or, dacă ADA va muri împreună cu PNȚCD, numele lui Mihai Răzvan Ungureanu va deveni emblematic pentru proiecte eșuate de alianță, în contextul în care ar fi vorba despre cel de-a doilea asemenea construct politic după ARD care se dezintegrează sub conducerea sa.
În sfârșit, situația cu care se confruntă PNȚCD în aceste zile ar trebui să le dea mult de gândit și liderilor PDL. Confruntat cu tensiuni interne similare și concurat electoral de partidul Mișcării Populare, PDL riscă să urmeze traiectoria PNȚCD către zona partidelor pentru care intenția de vot nu depășește marja de eroare a sondajelor de opinie.