PNL încearcă să pună totul în spatele PSD. O adevarată dovadă de „solidaritate" în USL
Strategia PNL de a se distanţa de PSD pe anumite subiecte, pentru a profita, pe termen scurt, din punct de vedere electoral are parte şi de susţinerea trustului de presă Intact Media Group.
USL este o formaţiune politică cu o majoritate impresionantă în Parlamentul României, iar opoziţia este aproape inexistentă. În acest context, opoziţia tinde să apară din interiorul USL, iar în ultima vreme a devenit din ce în ce mai vocală.
În privinţa gazelor de şist, la începutul anului 2013, premierul Ponta a anunţat intenţia de a da o şansă acestui fenomen, iar liderii PNL nu s-au pronunţat contra acestui subiect. În ultima perioadă, liderii PNL, parcă treziţi dintr-un profund somn, au început să realizeze ce „pericole pentru mediu” presupune exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice şi au criticat decizia premierului Ponta. Pe scurt, o serie de teme de importanţă majoră pentru obiectivul guvernării USL, dar sensibile, sunt folosite de reprezentanţii PNL pentru a lovi PSD-ul cu scopul de a obţine beneficii electorale pe termen scurt.
De exemplu, în emisiunea „Punctul de întâlnire” cu Radu Tudor, de duminică, 12 mai, de la Antena3, europarlamentarul Norica Nicolai a atacat guvernul pe mai multe teme, în special pe cea a gazelor de şist, afirmând că actualul cabinet se grăbește în privința acestui fenomen şi a subliniat faptul că acordarea de avize pentru explorare deschide calea spre exploatare. „Indiferent de cine ar face presiuni, poarta este deschisă spre exploatare. Pentru că în momentul în care dai posibilitatea explorării, orice companie care investeşte în explorare va face presiuni şi mai puternice pentru exploatare”. Pe lângă acest subiect, Norica Nicolai a mai criticat guvernul şi pentru propunerea premierului Victor Ponta de a schimba legislația în privința averilor obținute ilicite și modificarea în Constituție a dreptului de proprietate privată.
Un alt exemplu al disocierii faţă de guvern pe anumite teme importante îl avem chiar din partea liderului PNL Crin Antonescu. Dacă luăm tema numirii procurorilor, în martie 2013, atunci când deja era vehiculat în presă propunea Laurei Codruţa Koveşi în funcţia de şef al DNA, liderul PNL declara că „nu este problema mea, nu doresc să mă amestec în acestă problemă, spun doar de principiu că-mi doresc şi eu să avem cât mai repede nişte oameni cât mai dătători de speranţă numiţi în aceste funcţii, pentru stabilitatea sistemului şi poate pentru reintrarea acestor sisteme în normalitate”. Mai apoi, la presiunea postului TV Antena3, care a criticat dur decizia numirii Codruţei Koveşi, Crin Antonescu s-a distanţat total de decizia lui Victor Ponta. „Nu m-au convins explicaţile lui Victor Ponta. Mi-aş dori să aibă dreptate domnia sa, să nu fi înţeles eu explicaţia. Oricum cred că lucrurile trebuiau făcute altfel. Mi-am spus părerea despre acest episod. Cred că pe viitor lucrurile trebuie făcute altfel. A fost alegerea domnului Ponta să o numeasca pe Kovesi. Cred că a înţeles că e mai bine aşa. Aceste lucruri îmi lezează într-adevăr orgoliul meu, dar şi a milioane de oameni”.
Strategia PNL de a se distanţa de PSD pe anumite subiecte, pentru a profita, pe termen scurt, din punct de vedere electoral are parte şi de susţinerea trustului de presă Intact Media Group. În mod special, formatorii de opinie de la Antena3, Radu Tudor, Dana Grecu, Mircea Badea, Mihai Gâdea, Arian Ursu atacă guvernul exact pe aceleaşi teme pe care liderii PNL se disociază de guvern. De exemplu, pe subiectul gazelor de şist, Radu Tudor a aprobat în totalitate poziţia Noricăi Nicolai, cu toate că în emisiune era prezent şi europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care a oferit o serie de argumente de bun simţ pentru care guvernul susţine explorarea.
În tot acest context, în care PNL se disociază de PSD pe anumite subiecte, se pune întrebarea legitimă dacă marele proiect asumat de USL, şi anume dezvoltarea României, va fi mult mai important decât lupta pentru putere. În acest moment un lucru este clar: România beneficiază de stabilitate economică şi politică, lucru apreciat de cetăţeni, iar atât PNL, cât şi PSD, pot suferi pierderi masive la capitolul imagine dacă decid ruperea USL. Aşa că strategia aplicată de PNL pare a fi provocarea unei rupturi din partea PSD, prin atacarea premierului şi a miniştrilor PSD pe o serie de subiecte sensibile.