PNL se fesenizează
Fuziune PNL-PDL. Votul de luni al Delegaţiei Permanente a PNL nu a adus nicio surpriză. După ce la Congresul din iunie a fost înscăunat preşedinte cu drepturi depline al formaţiunii liberale, iată că edilului sibian i-a fost îndeplinită şi dorinţa de a fi oficializat drept candidat al PNL la alegerile prezidenţiale din noeimbrie.
Fuziune PNL-PDL. Doar că, din dorinţa de a acapara puterea totală în PNL, Klaus Iohannis a făcut o serie de compromisuri, atât în propriul partid, cât mai ales în relaţia cu PDL, partid de care PNL doreşte să-şi lege destinele în ceea ce a fost denumit pompos “unificarea Dreptei”. Chiar dacă etapele fuziunii PNL-PDL par deocamdată destul de neclare, iar calendarul asumat în acest sens nu este nici el convingător, proiectul fuziunii despre care cele două partide vorbesc deja de două luni pare a intra în linie dreaptă.
În căutarea disperată a unei soluţii care să-i ofere un vehicul electoral în scrutinul prezidenţial, Klaus Iohannis trage sforile pentru ca fuziunea PNL-PDL să se producă. Problema preşedintelui liberal este însă aceea că, odată fuziunea realizată, va avea loc fesenizarea PNL. Cu alte cuvinte, PNL nu va mai avea vreo legitimitate să se raporteze în termeni critici la anii ’90, în contextul în care partidul şi-a asumat în mod explicit identitatea şi bagajul fesenist al PD-ului.
Citește și: Fuziune PNL-PDL. S-a stabilit numele noii alianţe
Fiindcă este de la sine înţeles că, odată fuziunea realizată, PNL nu se va putea disocia de trecutul deloc glorios al PDL-ului, ca moştenitor de facto al FSN. Astfel, Klaus Iohannis girează un artificiu care nu-i face deloc cinste nici lui, dar mai ales nici liderilor liberali de tradiţie. Preşedintele PNL este artizanul unei “tranzacţii” cel puţin dubioase – scoate la mezat istoria de 139 de ani a formaţiunii pe care o conduce în schimbul unei istorii recente tumultoase a PDL, ca partid continuator al FSN.
PNL FSN. În peste 20 de ani de prezenţă pe scena politică, PD-ul a fost practic emblema oportunismului. După ce Traian Băsescu a câştigat în faţa lui Petre Roman cu moţiunea “România Puternică. România social-democrată”, partidul a bifat, în premieră, o schimbare de ideologie. Transferul formaţiunii din familia stângii în familia conservatoare dominată de Partidul Popular European, deci abandonarea valorilor politice, a fost o demonstratie de oportunism politic. Mai târziu, PD a profitat de pe urma scindărilor altor formațiuni politice pentru a-și spori forța politică prin procedura absorbţiei, așa cum a făcut, spre exemplu, cu Partul Liberal Democrat înfiinţat de Theodor Stolojan în urma rupturii de PNL.
Citește și: Ludovic Orban: PNL dă țara pe mâna PDL, dacă Iohannis ajunge la Cotroceni
Fesenizarea PNL, acceptată implicit de Klaus Iohannis, va avea însă consecinţe importante atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt fiindcă este foarte probabil ca exodul de cadre din PNL către Partidul Liberal Reformator să continue, în condiţiile în care mulţi dintre liberalii cu ştate vechi nu se mai regăsesc în formula de compromis girată de Klaus Iohannis. Iar pe termen lung deoarece un partid cu aproape un secol şi jumătate de istorie îşi acceptă practic propria disoluţie, prin fuziunea cu PDL.
Ştirile orei
PSD a ramas asa comunist cum era si PCR-ul
pentru ei e minunat,ca sunt comunisti-socialisti,zice autorul
pentru ceilalti,probabilitatea este nasoala rau..
analiza de Dan Sultanescu,care l-a convins pe Ponta sa se duca la Soci..