PNL şi-a regăsit raţiunea în Iohannis?
Crin Antonescu a dovedit, prin ieşirile agresive din ultimele zile în care l-a atacat public şi fără menajamente pe Victor Ponta, că este dispus la orice pentru a-şi îndeplini dorinţa de a fi preşedinte al României. Liderul PNL nu mai ţine cont de protocolul alianţei, îşi acuză partenerul din USL în presă în locul unui dialog prin care să încerce lămurirea problemelor şi defilează cu statutul de prezidenţiabil în apariţii media.
Schimbarea de abordare a lui Crin Antonescu nu trebuie demonstrată. Ea este evidentă şi porneşte cel mai probabil de la temerea că în USL s-ar putea lua decizia scoaterii pe tuşă a liderului liberal în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale.
În acest pesiaj politic în care Crin Antonescu acţionează tot mai conflictual, contrastul cu prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis este tot mai puternic. Primarul Sibiului este factorul de echilibru în partid, vocea raţională care ponderează ieşirile agresive ale şefului pe linie ierarhică. Spre exemplu, pe majoritatea temelor majore de pe agenda publică, Klaus Iohannis a avut poziţionări mult mai deschise, în raport cu exprimările tranşante ale lui Crin Antonescu. Pe tema exploatării Roşia Montană, Klaus Iohannis s-a pronunţat în favoarea dezbaterii, în timp ce Crin Antonescu şi-a asumat o poziţie publică împotriva exploatării. Pe tema eutanaiserii câinilor maidanezi, Crin Antonescu s-a declarat în favoarea eutanasierii, în timp ce Klaus Iohannis a fost mai cumpătat, invocând necesitatea unei legi cuprinzătoare care să asigure cadrul pentru o soluţie europeană în care eutanasia să reprezinte ultima variantă aplicabilă. Sunt doar două exemple ce demonstrează abordările diferite ale celor doi.
În planul imaginii, Klaus Iohannis îşi conturează profilul unui politician mai deschis către dialog şi mai moderat în opţiuni, aşa cum stă bine unui liberal autentic. Astfel, primarul Sibiului face paşi siguri spre consolidarea poziţiei sale în interiorul partidului, transformându-se încet, dar sigur, într-o alternativa la linia propusă de Crin Antonescu.
Marele avantaj al lui Klaus Iohannis este acela că pare un politician calculat, care nu se grăbeşte să atace sau să arunce cu noroi. Prin urmare, primarul Sibiului şi-a construit o reputaţie excelentă şi nu ar fi exclus ca PNL să facă o schimbare de macaz, în sensul de a-l creşte pe Klaus Iohannis, care nu stă rău în sondaje nici acum, pentru o eventuală rocadă cu Crin Antonescu.
Există, de altfel, un argument puternic care ar susţine o asemenea mutare. Mai exact, precedentul „dragă Stolo” din 2005, când Traian Băsescu l-a înlocuit pe Theodor Stolojan drept candidat al Alianţei DA la alegerile prezidenţiale. Schimbarea de ultim moment de atunci a fost determinată tocmai de rezultatele din sondaje care indicau faptul că liderul PNL de atunci, Theodor Stolojan, nu mai putea creşte, aşa încât s-a luat decizia ca Traian Băsescu, liderul PD de atunci, să devină candidat prezidenţial. Stratagemă care a dat roade, iar actualul preşedinte a obţinut mandatul la Cotroceni.
În condiţiile pierderii evidente de turaţie pe care o înregistrează Crin Antonescu, aflat la o cotă de încredere sub Victor Ponta sau Sorin Oprescu, ipoteza unei rocade cu Klaus Iohannis nu pare nicidecum fantezistă. Mai ales dacă liderii liberali din teritoriu vor conştientiza în viitorul apropiat că pariul cu Crin Antonescu nu mai este unul câştigător şi va fi nevoie de o decizie care să ofere şanse reale de victorie în alegeri.