PNL, ţinut în corzi de PSD
PSD are majoritate la Senat, fără PNL. La Camera Deputaţilor se lucrează intens şi, în acest moment, PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului. Pe scurt, PNL este ţinut în corzi de PSD.
Crin Antonescu este aproape să-şi îndeplinească visul şi să ducă PNL pe culmi, dar în opoziţie. PSD are majoritate la Senat, fără PNL. La Camera Deputaţilor se lucrează intens şi în acest moment, PSD, PC şi minorităţile au deja 201 din cele 204 voturi necesare pentru deblocarea proiectelor Guvernului. Pe scurt, PNL este ţinut în corzi de PSD.
Majoritatea PSD la Senat s-a produs datorită senatorului Ştefan Stoica, care şi-a dat demisia din grupul PP-DD şi a trecut la social democraţi. Astfel, PSD are la Senat 70 de voturi, din care 64 ale senatorilor PSD şi 6 ale unor aleşi afiliaţi grupului, şi poate atinge, împreună cu PC (9 voturi) şi UDMR (8 voturi), majoritatea de 87 de voturi, necesară pentru susţinerea unor proiecte ale Guvernului. Cu toate acestea, liberalii contează ca urmare a faptului că deţin preşedenţia Senatului prin Crin Antonescu. Astfel, liderul PNL, datorită prerogativelor oferite de funcţie, ar putea să facă jocurile pentru partidul său. Dacă social democraţii vor un contral total ar trebuie să-l schimbe pe Antonescu, lucru ce momentan nu ar fi de dorit.
Şi la Camera Deputaţilor PSD se pregăteşte să deţină controlul fără PNL. Cum deja Valeriu Zgonea deţine preşedenţia camerei, PSD mai trebuie să adune câteva voturi pentru a putea trece orice proiect al guvernului fără ca PNL, împreună cu celelalte partide rămase, să se poată împotrivi. După ultimele măsurători, PSD are 203 de voturi, 167 de la parlamentarii PSD, 18 de la PC şi 18 de la Minorităţi. Şi cum majoritatea pentru adoptarea proiectelor de lege organice este de 204, PSD mai are nevoie de un vot, pe care poate să-l obţină destul de uşor. Viceliderul senatorilor PSD, Viorel Arcaş, a declarat că „la Camera Deputaţilor e mai simplu, lucrurile se conturează deja, la Senat nu se pune acum problema".
Cu toate acestea, Crin Antonescu vrea să impună ideea că nu este îngrijorat, însă din ultimele apariţii publice se observă că este destul de iritat de ce se petrece în Parlament şi nu numai. „Unii continuă cu aceste ameninţări, se aude pe surse că domnul Hrebenciuc a mai vorbit cu doi pepededişti. Îi poate lua pe toţi că nu mă sperie. Noi am făcut o alianţă atât de mare să facem lucruri serioase, astea sunt lucruri de bodegă. Serios, ai majoritate, ia să vedem ce faci cu ea? Victor Ponta nu a gândit în felul acesta, pepedediştii sunt ca murăturile la cămară, să fie acolo. O cârpitură aritmetică de toată jena”. Dacă Antonescu nu ştie ce poate face PSD cu majoritatea din Parlament, poate lua în calcul două lucruri simple: social democraţii pot guverna fără liberali şi pot avea propriul candidat la preşedenţia României.
Dar, până la despărţire, USL şi-a propus o serie de obiective foarte importante, iar energia trebuie canalizată spre îndeplinirea lor şi nu pe lupte politice, iar Victor Ponta tot transmite acest mesaj. De asemenea, unii specialişti afirmă că formaţiunea care ar provoca ruperea ar avea foarte mult de plătit electoral. Deci, sunt motive suficiente pentru ca USL să rămână unită, cu toate că Antonescu se scaldă în ape foarte tulburi.
Ştirile orei
mult prea multe insa....
nu mai are timp sa se ocupe si de economie..