PNL va ataca la CCR modificările care vizează activităţile comisiilor de anchetă
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat, marţi, că liberalii vor ataca la CCR modificările care vizează activităţile comisiilor de anchetă, adoptate, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, argumentând faptul că magistraţii nu pot fi obligaţi să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă.
„PNL va contesta la CCR cele trei modificări intempestive făcute la Regulamentul Camerei Deputaţilor, Regulamentul Comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Statutul senatorilor şi deputaţilor. Aceste trei modificări legislative făcute peste noapte de către alianţa de guvernare PSD-ALDE au unicul scop de a crea un cadru aşa zis legal pentru desfăşurarea comisiei de anchetă cu privire la alegerile din anul 2009”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, pe Facebook.
Magistraţii nu pot fi obligaţi să se prezinte la audieri în comisiile de anchetă, a mai spus Turcan, invocând decizii ale CCR, precum şi jurisprudenţa Curţii.
„PSD nu a înţeles lucrul acesta şi continuă să dea lovitură după lovitură atât justiţiei, cât şi Parlamentului României”, a afirmat Turcan.
Turcan a spus că majoritatea parlamentară este interesată doar să îşi „albească dosarele, să se pună mai presus de lege şi să satisfacă nişte interese politice care nu au nicio legătură cu interesul public”.
"În această comisie de anchetă scopul nu este să se afle adevărul despre alegerile din 2009, întrucât există deja o validare din partea CCR, există decizii prin care s-a început ancheta penală privind aşa zise suspiciuni de fraudă electorală. Unicul scop al comisiei de anchetă este să slăbească justiţia, preocuparea majoră a PSD în acest moment", a mai scris Raluca Turcan.
Deputaţii au adoptat, marţi, modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor potrivit cărora comisiile de anchetă parlamentară vor putea cita orice persoană care lucrează în Guvern sau în administraţia publică, în caz de neprezentare acestea putându-se alege cu dosar penal. Mai exact, aleşii pot cere procurorilor să îi cerceteze pe cei vizaţi pentru infracţiunea de omisiune a sesizării privind săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, infracţiune prevăzută de aricolul 267 din Codul penal.