UPDATE. NU TOȚI Directorii de la Poșta Română au renunțat „benevol” la salariile compensatorii
UPDATE. Doar o parte dintre directorii Poştei Române au anunţat că renunţă benevol la salarii compensatorii, arată un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională, după ce dimineață același minister anunțase că TOȚI directorii renunțaseră la extrabeneficiile salariale în caz de închidere a companiei.
Doar o parte dintre reprezentanţii echipei de management a Poştei Române - directori executivi şi directori - au anunţat că renunţă benevol, fără echivoc şi fără vreo condiţionalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă (CIM), ce reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii, retransmite Ministerul pentru Societatea Informaţională, preluat de Agerpres.
Până luni, la ora 12,00, echipa de management compusă din Alexandru Petrescu - director executiv și preşedintele Comisiei de Privatizare, Rareş Stanciu - director executiv, Andrei Stănescu, Ciprian Boloş şi Gabriel Dumitru - directori în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română şi-a comunicat în scris opţiunea de a renunţa la clauza ce reglementa plata salariilor compensatorii din contractul individual de muncă.
'Aşteptăm în continuare deciziile celorlalţi directori din Poşta Română care nu ne-au comunicat încă în scris hotărârea lor. De asemenea, AGA aşteaptă finalizarea reuniunii Consiliului de Administraţie', a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.
Conform comunicatului MSI, răspunsul pozitiv al echipei manageriale este în concordanţă cu strategia de dezvoltare şi privatizare a companiei, dovadă a solidarităţii şi respectului acesteia faţă de angajaţii companiei.
În acest sens, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a solicitat prin reprezentantul său în Adunarea Generală a Acţionarilor Poştei Române (AGA) organizarea, în cursul zilei de astăzi, în regim de urgenţă, a unui Consiliu de Administraţie care să operaţionalizeze deciziile echipei de management şi să ia măsurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare, se spune în comunicat.
'Apreciez în mod deosebit sprijinul clar obţinut din partea echipei manageriale. Această decizie unică în istoria recentă a conducerii unei societăţi naţionale este o dovadă de solidaritate şi respect faţă de angajaţii companiei. Ea este convergentă cu principii precum dialogul social, consultarea constructivă cu sindicatele şi transparenţă în actul de management. Obiectivul nostru asumat este realizarea cu succes a privatizării Poştei Române. Va fi un proces dificil, dar care nu poate avea decât succes câtă vreme AGA, echipa managerială, Consiliul de Administraţie (CA), sindicatele şi toţi angajaţii societăţii vor avea o viziune şi o acţiune comună. Să ne concentrăm deci pe relansarea procesului de privatizare şi pe continuarea măsurilor de eficientizare a companiei. Poşta Română are de şase luni profit operaţional şi cred că există premisele să continue în acelaşi ritm', a precizat ministrul Răzvan Cotovelea.
Directorii din Poşta Română au renunţat benevol la salariile compensatorii care erau cuprinse în contractul individual de muncă şi pe care urmau să le primească în caz de încetare a activităţii, informează, luni, Ministerul Societăţii Informaţionale.
'La iniţiativa ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, întreaga echipă de management a Poştei Române - directorii executivi şi directorii - a renunţat benevol, fără echivoc şi fără vreo condiţionalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă (CIM), ce reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii. Răspunsul pozitiv al echipei manageriale este în concordanţă cu strategia de dezvoltare şi privatizare a companiei, dovadă a solidarităţii şi respectului acesteia faţă de angajaţii companiei', se menţionează într-un comunicat al MSI.
Potrivit sursei citate, Ministerul pentru Societatea Informaţională a solicitat, prin reprezentantul său în Adunarea Generală a Acţionarilor Poştei Române (AGA), organizarea, în cursul zilei de luni, în regim de urgenţă, a unui Consiliu de Administraţie care să operaţionalizeze deciziile echipei de management şi să ia măsurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare.
'MSI respectă şi apreciază eforturile făcute în aceşti ani grei de către angajaţii Poştei Române şi încurajează bonificaţiile doar în funcţie de performanţă, corelat cu vechimea în muncă, în contextul finalizării cu succes a privatizării acestei societăţi şi al evoluţiei sale financiare ascendente în acest an', precizează ministerul.
La rândul său, ministrul de resort, Răzvan Cotovelea, şi-a exprimat aprecierea faţă de decizia echipei manageriale de la Poşta Română de a renunţa la salariile compensatorii.
'Apreciez în mod deosebit sprijinul clar obţinut din partea echipei manageriale. Această decizie unică în istoria recentă a conducerii unei societăţi naţionale este o dovadă de solidaritate şi respect faţă de angajaţii companiei. Ea este convergentă cu principii precum dialogul social, consultarea constructivă cu sindicatele şi transparenţa în actul de management. Obiectivul nostru asumat este realizarea cu succes a privatizării Poştei Române. Va fi un proces dificil, dar care nu poate avea decât succes câtă vreme AGA, echipa managerială, Consiliul de Administraţie (CA), sindicatele şi toţi angajaţii societăţii vor avea o viziune şi o acţiune comună. Să ne concentrăm deci pe relansarea procesului de privatizare şi pe continuarea măsurilor de eficientizare a companiei. Poşta Română are de şase luni profit operaţional şi cred că există premisele să continue în acelaşi ritm', a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a solicitat, sâmbătă, directorilor Poştei Române să renunţe la salariile compensatorii din contractual individual de muncă.
'La iniţiativa ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, prin intermediul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), toţi directorii executivi şi directorii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) au fost invitaţi să renunţe benevol, până cel târziu luni, 19 mai 2014, ora 12,00, la orice clauze din contractul individual de muncă (CIM) care reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii, altele decât cele cuvenite prin prevederile din Contractul Colectiv de Munca (CCM), în semn de solidaritate şi respect faţă de angajaţii companiei', se menţionează într-un comunicat al MSI.
Decizia este menită să aducă transparenţă şi un cadru optim asigurării dialogului constructiv cu sindicatele (SLPR) şi să pună bazele asigurării unei conduite de management caracterizate de încredere şi suport reciproc între conducerea companiei şi sindicate.
'Nu consider că este permis ca un manager de la Poşta Română să aibă asemenea bonificaţii. E nevoie să arătăm respect şi preţuire pentru eforturile din aceşti ani grei ai angajaţilor companiei, să nu facem discriminări. Încurajăm bonificaţiile doar în funcţie de performanţă, corelat cu vechimea în muncă, în contextul finalizării cu succes a privatizării Poştei Române şi a unei evoluţii financiare ascendente a companiei în acest an. De altfel, acestea două sunt obiectivele pe care suntem determinaţi să le atingem. Orice altceva în plus sau neconform legislaţiei în vigoare, nu este aliniat cu principiile pe care dorim să le promovăm. E important să dezvoltăm un cadru de încredere şi cooperare la Poşta Română. În acest context, solicit sindicatelor aceeaşi abordare onestă, corectă şi responsabilă la masa discuţiilor care sunt în curs de desfăşurare', a subliniat ministrul Cotovelea.