Poate Oltchim să repete povestea de succes de la Hidroelectrica?
Veşti bune pentru industria românescă. Oltchim a înregistrat în luna precedentă cele mai bune rezultate din ultimul an. Primele semne de viaţă ale combinatului vâlcean sunt palpabile.
Deunăzi, conducerea companiei a dat publicităţii datele din primele trei luni ale lui 2013. Cifra de afaceri s-a dublat în septembrie, comparativ cu aceeaşi periodă de anul trecut - 11,43 milioane de euro. În privinţa pierderilor, acestea au scăzut cu 136 de milioane de lei în ultimul an, numai cheltuielile din exploatare fiind reduse cu 50 de milioane. Pe scurt, pierderile s-au diminuat aproape la jumătate, în octombrie 2012 se situau la 70 de milioane de euro.
Rezultatele sunt consecinţa creşterii producţiei, astăzi gradul de utilizare al capacităţilor uzinei a ajuns la 24,08%, în urcare faţă de media lunilor anteriore, 22%. Administratorii Oltchim sunt optimişti în privinţa valorii de piaţă a companiei. Potrivit datelor preliminare din raportul de evaluare a activelor, combinatul după reorganizare are o valoare cu 120 de milioane de euro mai mare decât dacă ar fi intrat în procedura de faliment. După aprobarea raportului de către creditori, procedura de vânzare prin reorganizare intră în linie dreaptă. Administratorii prognozează un interval de şase - nouă luni în care vor fi stabilite criterile şi termenul de selecţie a investitorilor. În procedura de preselecţie pentru achiziţia Oltchim sunt înscrişi până în prezent trei investitori: consorţiul PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti şi Oil Gas Trade.
La începutul anului combinatul se află într-o situaţie mai mult decât complicată, noua conducere estima o perioadă de un şi jumătate până la realizarea planului de reorganizare şi alţi 3-4 ani pentru implementarea lui. Guvernul a mişcat lucrurile mult mai repede, a decis insolvenţa şi restructurarea combinatului vâlcean după modelul Hidroelectrica. Cel mai mare producător de energie din România a intrat insolvenţă în iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii, un an mai târziu Hidroelectrica reuşise să iasă din procedură, vital pentru companie a fost descotorosirea de firmele căpuşă. Astăzi producătorul român este pe profit, aproximativ 681 de milioane de lei în primele trei trimestre.
Ştirile orei
''Confirmând intenţiile declarate recent, ministerul finanţelor a anunţat ieri că a tras 700 milioane euro din linia de finantare în valoare de 1 miliard euro pe care o are deschisă cu Banca Mondială", mai scrie în raport.
anul trecut in septembrie nici nu se lucra(greve,lipsa comenzi)...
comparatia cu reducerea cheltuielilor la fel(sunt mai putini,acum,cu cel putin 900 salariati)
bomboana de pe coliva :a crescut de la 22-24% gradul de utilizare a capacitatilor...
adica a fost un sfert fara ceva si s-a facut spre un sfert...
tare analiza economica...