Poliţia va putea depista şoferii care conduc maşini furate, cu un soft special

| 02 aug, 2013

Poliţia Română îi va putea depista pe şoferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul uni soft special care este conectat în permanenţă la baza de date unde sunt înregistrate toate maşinile date în urmărire.

Şeful Poliţiei Române, chestorul şef Petre Tobă, a declarat, vineri, că până acum Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1.

În cadrul unui proiect pilot, una din autospecialele poliţiei a fost dotată cu acest echipament special de detectare a autoturismelor.

"Acest sistem a fost preluat şi integrat în autospeciala de la Secţia Autostrăzi de la Poliţia Capitalei. Poliţia Capitalei a achiziţionat acest sistem cu ocazia Summit-ului NATO din 2008. Erau folosite de cele mai multe ori pe intrările în Bucureşti, dar nu aveau o legătură online cu baza de date. Am reuşit să realizăm această legătură cu baza de date şi până acum Poliţia Română nu a avut astfel de sisteme de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare decât pe DN1 ca sisteme fixe Acum am reuşit să le dezvoltăm şi ca sisteme mobile. Sunt zece echipamente mobile la Capitală. Dacă vom reuşi să le dezvoltăm, vor fi extrem de utile la nivelul tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene", a precizat chestorul şef Petre Tobă.

În prezent, câteva mii de autoturisme figurează în baza de date a Poliţiei Române ca fiind furate.

"Una dintre autospecialele prezentate aş putea spune că a fost transformată într-un birou mobil de poliţie. Avem, pe lângă aparatele radar de detectare a vitezei şi staţiile radio care permit comunicarea pe voce între poliţişti şi dispecerate, un sistem automat de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, sistem care este conectat permanent cu baza de date a autovehiculelor furate. Altfel spus, orice maşină care figurează ca fiind furată şi este introdusă în această bază de date, în momentul în care trece prin raza de acţiune a autospecialei de poliţie, sistemul va emite un semnal astfel încât poliţistul va ştii exact ce maşină să oprească şi pentru ce", a spus Petre Tobă.

În acelaşi timp, Poliţia Română vrea să le vină în ajutor oamenilor legii care lucrează pe teren şi care au nevoie să fie în permanenţă conectaţi la bazele de date ale poliţiei. În acest sens, poliţiştii vor beneficia de tablete care îi ţin conectaţi la sistemele informaţionale, putând astfel să afle rapid date despre un suspect.

"De asemenea, o autospecială a fost dotată, în cadrul unui proiect pilot, cu o tabletă care are posibilitatea de a accesa în timp real, online, toate aplicaţiile Poliţiei Române. În acest moment, pentru a accesa mare parte din aplicaţiile Poliţiei Române era nevoie de a se deplasa la un sediu de poliţie. Prin această posibilitate am urmărit ca poliţiştii să fie mult mai bine informaţi în timp real, altfel spus în momentul în care se deplasează la o intervenţie să ştie dacă persoanele implicate au cazier, sunt sau nu posesoare de arme, au mai fost semnalate cu tulburări ale ordinii şi liniştii publice, au mai fost sancţionate contravenţional. Toate acestea au fost realizate pentru a creşte eficienţa activităţii poliţistului, iar pe de altă parte pentru a creşte protecţia poliţistului în timpul acestor intervenţii", a afirmat Tobă. 

Totodată, poliţiştii vor putea completa în timp real un raport de activitate zilnic, în condiţiile în care până acum acest lucru se făcea doar la secţia de poliţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ