Politologul Andrei Ţăranu, despre prezenţa lui Klaus Iohannis în PIAŢĂ
Prin prezența în mijlocul manifestanților din Piața Universității președintele Iohannis a punctat foarte bine din punct de vedere al imaginii, a declarat pentru RFI politologul Andrei Țăranu, decanul facultății de științe politice de la SNSPA.
"A făcut foarte bine că președintele a ales o seară de duminică", explică politologul Andrei Țăranu. "Dacă ar fi fost foarte multă lume oricum nu s-ar fi putut înțelege cu oamenii din piață".
De altfel, consideră analistul politic Andrei Țăranu, se folosește prea mult cuvântul PIAȚA "ca și cum ar fi un actor politic cu care să se poată discuta. Ca orice grup foarte mare este destul de greu să înțelegi toate curentele. Nu toți cei care sunt acolo au aceleași interese și aceleași dorințe. Se desprind câteva principii care animă întregul grup – mișcarea împotriva corupției și eliminarea întregii clase politice – dar există și multe curente contradictorii. Încă există puternice dezechilibre între grupurile care știu ce vor și cele care nu știu ce vor în acest moment în piață".
Șeful statului a declarat aseară că alegerile anticipate nu sunt o idee bună acum în România. În același timp, președintele nu pare grăbit să desemneze un nou premier și programează noi consultări cu partidele politice. Ce înseamnă acest lucru?
"Tergiversarea și/sau numirea unui candidat pentru funcția de prim ministru , pe care fie parlamentul fie să-l susțină fie să îl împiedice să ajungă premier - este un joc complicat pe care președintele Iohannis încă nu l-a făcut și în care va trebui să dea dovadă de multă înțelepciune și foarte multă diplomație. Este clar din tot ceea ce s-a spus că noul premier desemnat va fi dinspre societatea civilă sau dintr-un spațiu nu neapărat politic care să dea sentimentul că se pot rezolva măcar anumite probleme, dar acest nume va trebui să treacă prin parlament și să fie fie un guvern de uniune națională – ceea ce cred eu că ar fi soluția cea mai bună – fie un guvern care să aibă totuși o majoritate. Or, această majoritate este greu de găsit în acest moment în parlament, iar fără parlament acest proces nu se poate petrece".