Ponta: Acum e momentul pentru luarea unor măsuri care sprijină mediul de afaceri
Premierul Victor Ponta susține că acum este momentul pentru luarea unor măsuri care sprijină mediul de afaceri, creează locuri de muncă și ridică nivelul de viață.
"Putem să luăm acum măsuri care sprijină mediul de afaceri, creează noi locuri de muncă și ridică nivelul de viață al oamenilor obișnuiți! Dacă nu acum, atunci când? Să nu pierdem oportunitatea aceasta construită în 3 ani de muncă (cum poate cineva care cunoaște aceste date oficiale să fie atât de ignorant sau ticălos să spună că România e ca Grecia)", a scris prim-ministrul, vineri, pe Facebook.
Reacția sa vine după ce Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că bugetul general consolidat a încheiat primul semestru al anului 2015 cu un excedent de 4,2 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, față de un deficit de 3,5 miliarde de lei, respectiv un minus de 0,5% din PIB, înregistrat la aceeași dată în anul 2014.
Citeşte şi: Victor Ponta: Vreau să stau la Guvern până în 2016, nu mi-e frică că voi fi trădat de PSD
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.
Potrivit datelor MFP, s-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) și accize (8,6%).
Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,3% față de anul anterior, fiind influențate de atât de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 3,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,5% și venituri nefiscale cu 1%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.
În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (2,4%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.
În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 27,8% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, în termeni nominali la același nivel cu cel înregistrat la aceeași perioadă a anului trecut.