Ponta: Am vorbit cu Barroso pentru a obţine o clauză de investiţii la deficitul acceptat de CE
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Bruxelles, că s-a folosit de datele Eurostat conform cărora România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea din 2013 pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene despre posibilitatea de a obţine o clauză de investiţii la deficitul acceptat de CE pentru a finanţa proiectele de infrastructură cu R. Moldova.
"Am folosit acest lucru şi aceste veşti extraordinar de bune de la Eurostat tocmai pentru a discuta despre posibilitatea de a obţine o clauză de investiţii la deficitul acceptat de CE, clauză pe care s-o folosim, iată, pentru proiectele de infrastructură cu Moldova", a spus Ponta în cadrul unui briefing de presă, conform Agerpres
Premierul Ponta a spus că discuţia a fost una foarte concretă privind identificarea surselor de finanţare. "Că în rest vorbe frumoase a primit Moldova şi de la România, şi de la UE destule. Nu a primit bani şi proiecte. Noi terminăm gazoductul Iaşi-Ungheni, ne trebuie însă bani pentru celelalte proiecte, şi una din variante era tocmai aceea de a accepta, noi avem anul viitor 2,2 deficitul bugetar, dacă se înregistrează o creştere chiar şi de 0,1% pentru investiţii, asta înseamnă 150 de milioane de euro, mai mult decât ne-ar trebui pentru proiectele de anul ăsta cu Moldova", a declarat Victor Ponta.
România a avut cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea al acestui an, atât comparativ cu trimestrul precedent cât şi cu trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Eurostat.
Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România este lider în UE, urmată de Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria, ambele cu o creştere de 0,8%, Polonia şi Bulgaria, ambele cu o creştere de 0,6%. Potrivit Eurostat, ritmul de creştere al economiei zonei euro a încetinit la 0,1% după un avans de 0,3% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2%, după o creştere de 0,3% în trimestrul al doilea.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 4,1%, cea mai mare creştere atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,9%), Lituania (2,2%) şi Polonia (1,7%). În schimb, economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,4% în ritm anual în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de doar 0,1% în perioada iulie-septembrie 2013 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal anunţate joi de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012