Ponta, candidatul care stă tot timpul pe teren
La finalul acestei săptămâni, românii sunt chemați la urne pentru a-l alege pe viitorul Președinte al României. Indiferent însă de rezultatele votului de duminică, putem spune că aceste patru săptămâni de campanie electorală i-au departajat în mod clar pe cei 14 candidați, arătând cine are un proiect constructiv pentru România și cine își bazează viziunea doar pe promisiuni și pe conflicte.
Și aceasta fiindcă am avut parte de o campanie electorală atipică, în care în majoritatea cazurilor, candidații au făcut mult zgomot și s-au ciorovăit ca la ușa cortului, fără însă să lase și impresia că au un proiect solid pentru România. Iar această competiție superficială a fost stimulată puternic dinspre palatul Cotroceni, de unde Traian Băsescu a făcut tot ceea ce îi stătea în putință pentru a deturna dezbaterea electorală, prin fumigene de tipul ”ofițerului acoperit”, sau, mai nou, prin războiul pe care îl duce împotriva serviciilor secrete ale României.
A existat însă și o excepție notabilă, venită din partea lui Victor Ponta. În timp ce adversarii săi s-au întrecut în mega-manifestări electorale și discursuri sforăitoare în fața celor adunați mai din proprie inițiativă, mai cu promisiunea cine-știe căror cadouri brănduite electoral pe la câte un miting, Victor Ponta și-a văzut liniștit de treabă, fiind prezent în teren în primul când ca premier. Sigur, aceasta nu înseamnă că nu a participat la manifestări electorale. Dar nici nu a făcut excese, așa cum este cazul contracandidaților săi. Ceea ce cu siguranță a fost și în avantajul lui Victor Ponta, dar și al României.
Și aceasta pentru că, în mod firesc, țara are nevoie să fie guvernată, chiar dacă este campanie electorală. România nu se poate și nici nu trebuie să se oprească în loc pentru că sunt alegeri, iar atitudinea premierului a fost din acest punct de vedere absolut justificată și responsabilă. Chiar dacă nu de puține ori adversarii săi, și în special cei din tabăra lui Klaus Iohannis, l-au acuzat pe Victor Ponta că și-a creat astfel un avantaj în fața contracandidaților săi, primul ministru a acționat în interesul României, fapt care în mod evident, nu este corect să îi fie reproșat.
Mai degrabă, aceia care l-au criticat pe Victor Ponta și-au exprimat de fapt frustrarea față de incapacitatea propriului candidat de a furniza o ofertă electorală care să depășească stadiul de pură ”gargară” electorală și să rivalizeze cu acțiunile guvernamentale, în folosul românilor, cărora li s-a dedicat premierul. Iar la acest capitol, Klaus Iohannis a ieșit cu siguranță în evidență în mod negativ. După patru săptămâni de campanie electorală, Klaus Iohannis a reușit doar să arate românilor că sloganul sub care a candidat este complet golit de conținut și să lase în urma sa numeroase întrebări fără răspuns legate de modul în care și-a achiziționat casele, de implicarea sa în adopțiile de copii sau, mai nou, de felul în care a gestionat procesul de retrocedare a unor imobile în Sibiu.