Ponta: Cine nu vrea să scadă preţul pâinii, se supune legilor pieţei - nu va vinde
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că şi-ar fi dat demisia împreună cu tot guvernul dacă FMI şi Comisia Europeană nu ar fi acceptat scăderea TVA la pâine.
'N-au fost discuţii uşoare (...) ca să reuşim să avem un acord general asupra introducerii acestei măsuri. Cred că a fost singura dată în timpul negocierilor în care am spus foarte clar: dacă cei de la FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA, atunci trebuie să pregătească să lucreze cu un alt guvern. E mult mai importantă această măsură, decât simplul efect asupra industriei de panificaţie. Vreau să dovedim că nu suntem o ţară de evazionişti, aşa cum a fost descrişi şi de unii din România şi de alţii din afară. Problema este când taxele sunt mult prea mari pentru a putea fi suportate într-o competiţie corectă', a punctat Victor Ponta.
El a arătat că majoritatea statelor Uniunii Europene practică o TVA diferenţiată la alimente.
'Nu suntem singura ţară din Europa care are TVA diferenţiat pentru produse alimentare - pentru pâine - ci mai degrabă eram singura ţară, alături de Danemarca, dacă nu mă înşel, din cele 28 de state ale UE unde nu exista un TVA redus pentru pâine. Deci trebuie să dovedim că atunci când nivelul fiscalităţii este rezonabil putem şi suntem o ţară în care producătorii, comercianţii, inclusiv consumatorul care cere bon când cumpără pâine, putem să ne plătim taxele către stat', a afirmat Ponta.
În context, şeful guvernului a evocat date care ar indica, în mod eronat, o scădere cu 75% a consumului de produse de panificaţie din 2000 până în prezent. În realitate, potrivit premierului, '75% au dispărut din zona fiscalizată' ca urmare a evaziunii.
'Din punctul meu de vedere, să dovedim pe termen mediu şi lung că a fost o măsură corectă, că avem mai puţină evaziune fiscală şi încasări mai multe la buget reprezintă o provocare mult mai mare decât simplul efect direct asupra industriei dvs. Cred că dacă aş fi avut graficul în care arătam că, din 2000 încoace, conform fiscalizării, consumăm doar un sfert din produsele de panificaţie, poate că i-aş fi convins mai repede pe cei de la FMI. Eu nu cred că noi consumăm un sfert, cred că, de fapt, consumăm tot cât consumam şi în 2000, doar 75% au dispărut din zona fiscalizată şi când ai un asemenea fenomen evident că încerci să-l combaţi cu partea de control fiscal, dar îl combaţi şi la sursă, nu doar la efect', a precizat şeful guvernului, la Conferinţa Naţională a Morarilor şi Brutarilor, organizată la Romexpo.
Întrebat de presă ce se va întâmpla dacă măsura de reducerea a TVA nu-şi va arăta efectele pozitive, Ponta a răspuns că asta ar însemna că 'măsura cu 24% era cea corectă'.
'Dacă se dovedeşte că n-avem evaziune fiscală mai mică şi avem încasări mai proaste, înseamnă că măsura cu 24% era cea corectă. Eu personal şi miniştrii Guvernului meu am considerat că nu este aşa, dar ţara nu se învârte după cum vrea guvernul', a afirmat Ponta.
Întrebat dacă comercianţii vor fi sancţionaţi în cazul în care nu reduc preţul pâinii, premierul a arătat că sunt sancţionaţi cei care fac evaziune fiscală - 'fie vând, fie achiziţionează fără facturi şi, evident, fără plata TVA'.
'Protocolul încheiat cu retailerii este un parteneriat între guvern şi privat. Cine nu vrea să scadă (preţul -n.r.) se supune legilor pieţei - nu va vinde', a punctat premierul.