Ponta continuă lupta cu Băsescu - azi, zona de justiţie
Victor Ponta a explicat pe înţelesul tuturor în cadrul unei emisiuni că nu e vorba de nicio imixtiune în modul de funcţionare a justiţiei, ci de o decizie normală, în conformitate cu regulamentele.
Schimbarea lui Lucian Papici din fruntea Secţiei I din DNA a provocat un nou scandal pe tema imixtiunii politicului în justiţie. Această decizie a procurorului general, Tiberiu Niţu, a venit ca urmare a expirării mandatului lui Papici. Însă, presa băsistă şi Băsescu au sărit ca arşi spunând că nu a fost altceva decât o decizie politică.
Papici era cel care se ocupa de dosarul referendumului în care este implicat Liviu Dragnea, iar Tiberiu Niţu i-a reînnoit delegarea în funcţie tocmai pentru a putea termina dosarul. Decizia pe care Procurorul General a luat-o nu a făcut decât să constate că ancheta în acest dosar s-a finalizat, el ajungând în mapa Laurei Codruţa Kovesi.
Victor Ponta a explicat pe înţelesul tuturor în cadrul unei emisiuni că nu e vorba de nicio imixtiune în modul de funcţionare a justiţiei, ci de o decizie normală, în conformitate cu regulamentele. Într-adevăr este corect ceea ce a făcut Niţu în cazul lui Papici, dar Băsescu şi Macovei au obişnuit justiţia din România cu prelungirea mandatelor procurorilor la nesfârşit.
Când vine vorba de independenţa justiţiei, Ponta a fost unul dintre principalii promotori.
Cei care vin acum și spun de implicarea politicului în justiție uită că dosarele DNA și-au continuat cursul lor normal și în timpul mandatului guvernului USL, fără a fi lezată activitatea acestei instituţii. Este ciudat cum cineva poate vorbi de o imixtiune în justiţie a actualei puteri, când DNA a avut aceeași atitudine în toate cazurile în care au fost implicați politicieni în ultimul an și jumătate?
De asemenea, Papici este unul dintre procurorii care anul trecut făcea dosare în cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Această constateare a lui Ponta l-a enervat pe Băsescu, care s-a simţit atacat în momentul în care legea s-a aplicat în cazul unuia dintre procurorii lui. Aşadar, Băsescu a ieşit la luptă pentru a-şi apăra procurorii pe care Morar, unul dintre preferaţii şefului statului, i-a numit pe întreg mandatul la DNA.
Crizele Monicăi Macovei, care acuză de încălcarea independenţei justiţiei, nu sunt altceva decât o simplă propagandă menită să creeze presiune asupra factorilor de decizie. Macovei vede cum încep să îşi termine mandatele procurorii numiţi de ea, iar acum nu ştie cum să facă să îi păstreze cât mai mult, cu riscul de a bloca justiția.
Băsescu şi Macovei se bat cu pumnii în piept pentru reformarea justiţiei din România. Totuşi, aceştia nu amintesc de câte ori au fost prelungite mandatele unora dintre procurori. Asta nu înseamnă sub niciun fel reformă. Păstrarea aceloraşi oameni în funcţie pe termen nedeterminat, chiar dacă nu au mandat, pune în pericol sistemul juridic.
Ponta vorbeşte de la începutul mandatului de asigurarea independenţei justiţiei faţă de toate formaţiunile politice şi faţă de diverşi factori care pot pune presiune. Asta înseamnă o justiţie care este la fel şi pentru PSD şi pentru Băsescu şi Macovei, pentru toată lumea.
În conflictul pe care l-au creat băsiştii, în frunte cu mentorul Traian Băsescu, cei din PNL stau pe bară şi tac. Când e vorba de apărat sistemul de justiţie de presiunea lui Băsescu şi Macovei și de susținut Victor Ponta în lupta cu aceștia, ei spun că trebuie să analizeze. Ce oare este de analizat în momentul în care de anul trecut ai vorbit în continuu despre cum procurorii lui Băsescu au anchetat oameni nevinovaţi şi ai creat o campanie în care pozai în apărătorul acelor oameni?
Primul ministru şi-a asumat o luptă grea cu Băsescu şi acoliţii săi, însă dacă e să se facă într-adevăr reforma în justiţie, aceasteia îi trebuie asigurată independenţa. Ca acest lucru să se întâmple, justiția nu trebuie să mai reacţioneze la urletele lui Macovei şi Băsescu. Abordarea lui Ponta este una corectă, care nu face altceva decât să scoată în evidenţă că trebuie respectate legile.