Ponta: e absolut necesar avizul Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei GFR-CFR Marfă
Premierul Victor Ponta a punctat că procedura privind privatizarea CFR Marfă nu s-a încheiat şi a subliniat că urmează alţi paşi pe care compania câştigătoare trebuie să îi facă.
''Nu am niciun fel de contribuţie directă la acest lucru (n.r. la privatizarea CFR Marfă). Este meritul dlui Fenechiu şi o să-l felicit personal. Evident însă că procedura nu e încheiată în sensul în care trebuie să avem avizul Consiliului Concurenţei după care se desfăşoară alte proceduri, plata preţului...mai durează destul de mult şi până la finalul final mai este şi nu vreau să mă bucur", a declarat premierul.
Şeful Executivului a spus că procedura prevede, după ce se declară câştigătorul, că în cinci zile se semnează contractul şi după aceea în 60 de zile se plăteşte preţul, se transferă acţiunile.
"Aştept în primul rând acordul Consiliului Concurenţei pentru că GFR este deja pe piaţa românească şi pe alte pieţe din jurul României şi e absolut necesar avizul Consiliului Concurenţei pentru a se finaliza tranzacţia. Apoi, banii. Sunt multe alte lucruri, inclusiv discuţiile foarte importante din punctul meu de vedere despre investiţii şi câte din locurile de muncă de la CFR Marfă sunt garantate în continuare,'' a spus Ponta, într-o intervenţie telefonică la postul Realitatea TV, citat de Agerpres.
El a ţinut să precizeze că în Hotărârea de Guvern referitoare la privatizarea CFR Marfă, publicată şi în Monitorul Oficial, a fost stipulat faptul că Ministerul Transporturilor este autorizat să vândă pachetul majoritar de 51% din acţiunile companiei, inclusiv acele acţiuni rezultate din conversia acţiunilor.
''Deci, povestea că în timpul jocului s-a schimbat ceva e o informaţie falsă. (...) E păcat să pornim de la neadevăruri'', a adăugat premierul.
Referindu-se la cea de-a doua lansare a procedurii de privatizare şi condiţiile privind cifra de afaceri a companiilor, Victor Ponta a subliniat că GFR nu beneficia de acestea.
''Sigura companie care avea dreptul să participe de la început era GFR, ceea ce contracandidaţii, care şi aşa au fost destul de supăraţi, ar fi acuzat că facem licitaţia numai pentru GFR. Din acest motiv, la a doua lansare a procedurii am avut grijă ca acele condiţii privind cifra de afaceri să permită practic tuturor celor care erau interesaţi (să participe - n.r.). Deci, de acea prevedere nu beneficia GFR, ci unul dintre rivali care însă nu a reuşit să strângă banii ca să meargă mai departe'', a explicat primul ministru.
Totodată el a spus că firma care a câştigat licitaţia va trebui să facă investiţii de 900 de milioane de lei.
''Preţul iniţial stabilit de consultant a fost de 180 de milioane de euro, un preţ mare. Mă uit alături, în Bulgaria era vorba de un preţ mai mic şi oricum s-a oprit privatizarea pentru că din păcate compania din Bulgaria a fost pusă sub sechestru. Deci 200 de milioane pachetul de acţiuni, statul român rămâne cu 49% şi 200 de milioane de euro sau 900 de milioane de ron investiţii'', a adăugat Ponta.
Premierul s-a declarat optimist privind viitoarea vizită a FMI şi a punctat că ceea ce era important pentru Guvern era să arate hotărârea de a reduce arieratele, de a vinde pachetul de la Transgaz, de a duce cât mai departe şi mai bine procedura de la CFR Marfă.
''Ori noi lucrul ăsta l-am dovedit şi, din acest punct de vedere, evident că sunt optimist că în boardul FMI se va considera încheiat cu bine acordul actual şi putem, eventual, discuta despre un nou acord. (...) Nu avem nevoie de un acord din care să împrumutăm bani, ci tot de un acord de tip preventiv'', a mai spus primul ministru.