Ponta: Există o dispută între USL şi senatori privind Legea electorală
Premierul Victor Ponta a declarat că există o dispută între conducerea USL şi senatori privind modificările Legii electorale, întrucât USL a propus ca senatorii să fie aleşi unonimonal, iar ei doresc să fie aleşi proporţional.
Ponta a solicitat parlamentarilor să progreseze în ceea ce priveşte elaborarea modificărilor la Legea electorală şi să ia o decizie împreună, pentru că aceasta nu va fi impusă.
"Îi rog pe cei din comisia specială coordonată de domnul Zgonea, în baza discuţiilor pe care le avem în grupuri şi în USL să progresăm cu Legea electorală. Aici suntem în stadiul următor: la Cameră tot USL suntem de acord că trebuie să revenim la sistemul proporţional care se practică în toate ţările europene, mai puţin Marea Britanie. La Senat e o mică dispută între conducerea USL şi senatori. Noi propusesem ca senatorii să fie aleşi uninominal, senatorii propun să fie aleşi proporţional", a spus Ponta.
De asemenea, premierul a arătat că numărul de parlamentari trebuie să fie redus, astfel încât la Camera Deputaţilor să rămână 300, iar la Senat în jur de 100 de parlamentari, în funcţie de sistemul de vot care va fi adoptat.
Antonescu: Dacă va fi nevoie, facem sesiune extraordinară la Senat
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus astăzi că, dacă va fi nevoie, pentru finalizarea proiectului de revizuire a Constituţiei şi adoptarea acestuia în Senat va fi convocată o sesiune extraordinară.
"Sigur, noi am angajat un calendar în care forma sa optimă ar însemna finalizarea în Senat în prima cameră a proiectului de revizuire până la sfârşitul sesiunii parlamentare, sau dacă acest lucru se va dovedi imposibil, să spunem cu o prelungire, cu o sesiune extraordinară", a afirmat Antonescu.
Liderul liberalilor a menţionat că nu atât calendarul revizuirii este problema imediată, însă, din prisma urgenţei revizuirii, în această săptămână trebuie să existe discuţii în USL pe acest subiect.
Crin Antonescu a amintit că la nivelul USL au fost convenite principii legate de bicameralism, raporturile între preşedinte, Guvern şi Parlament. În ceea ce priveşte legea referendumului şi legea electorală, Antonescu a precizat că e bine să fie definite "la pachet" în "articulaţiile şi principiile sale".