Ponta în presa americană: PSD este pe deplin angajat în consolidarea statului de drept
Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu apărut în revista Leaders Magazine că Parlamentul European, Consiliul European şi Comisia Europeană au certificat în mod repetat că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, care, a subliniat şeful guvernului român, 'rămâne un obiectiv major pe care vom continua să-l urmărim'.
"Am investit fonduri şi eforturi cu scopul de a construi instituţii şi mecanisme capabile şi eficiente care sunt menite să menţină sigure graniţele Uniunii Europene. Cu toate acestea, din diverse motive politice, în strânsă legătură cu creşterea euroscepticismului şi a populismului european, mai mulţi dintre partenerii noştri europeni au fost până în prezent împotriva aderării noastre la Spaţiul Schengen', a declarat premierul român în materialul publicat în numărul 4 (octombrie/noiembrie/decembrie) al revistei americane, conform Agerpres.
Victor Ponta a adăugat că opoziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen este o chestiune de dezbatere politică în unele state membre, care ţine prea puţin de preocupările legate de sistemul judiciar sau statul de drept. 'Vom continua să le dovedim (acestor parteneri europeni) că România îşi îndeplineşte angajamentele şi depune eforturi pentru menţinerea aceloraşi standarde înalte necesare pentru a proteja frontierele externe. Aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv major şi vom continua să-l urmărim', a mai spus el.
Totodată, Victor Ponta a afirmat că Partidul Social-Democrat pe care îl conduce este pe deplin angajat în consolidarea statului de drept şi a asigurării independenţei sistemului judiciar. 'În ultimii doi ani, ne-am dovedit angajamentele faţă de partenerii noştri internaţionali şi vom continua să facem acelaşi lucru. Menţinerea independenţei sistemului judiciar şi respectarea statului de drept sunt extrem de importante pentru dezvoltarea ţării noastre', a subliniat premierul Victor Ponta.
Întrebat care crede că va fi agenda UE în următorii ani şi care sunt cele mai importante subiecte pentru România în următorul ciclu bugetar, Victor Ponta a răspuns că crizele economică şi cea geopolitică de la periferia blocului comunitar impun o schimbare în relaţiile din cadrul UE.
'Avem nevoie de o Europă care este mai socială în politicile sale, care să se axeze pe tineret, joburi, echitate socială şi pe relansarea creşterii economice. De asemenea, avem nevoie de o Europă cu o solidaritate sporită între statele sale membre. Ideea de Uniune trebuie să rămână predominantă, iar statele membre trebuie să se comporte, mai mult sau mai puţin, ca o sumă de interese particulare', a afirmat Ponta în interviu.
În acelaşi timp, a adăugat el, în anii următori UE trebuie să se uite cu mai multă atenţie spre Parteneriatul Estic şi să continue să susţină calea europeană a statelor de la frontiera sa estică.
'În ceea ce priveşte domeniul energiei, identificarea de noi surse de aprovizionare este un obiectiv strategic al UE. Realizarea sa ar trebui să crească independenţa şi securitatea energetică a statelor membre. Încă de la început am fost un susţinător al propunerii premierului polonez Donald Tusk de înfiinţare a unei comunităţi europene a energiei. Este o iniţiativă care poate doar întări rolul şi mesajul României asupra necesităţii unei Europe tot mai integrate', a precizat prim-ministrul român.
Potrivit acestuia, obiectivele României pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 sunt 'creşterea competitivităţii, întărirea solidarităţii sociale, dezvoltarea infrastructurii, resurselor şi administraţiei şi guvernării'.
Victor Ponta precizează că pentru a evita greşelile precedentelor guverne, cabinetul său a avut o strategie diferită în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE. 'Vom angaja fondurile europene în prima parte a ciclului financiar, printr-un sistem mai simplu, mai puţin birocratic, mai orientat spre beneficiari', a precizat el.