Ponta: În următorii patru-cinci ani în România nu se va folosi fracturarea hidraulică
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că în România nu se va folosi în următorii patru-cinci ani metoda fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist, fiind necesară mai întâi explorarea acestor resurse.
"În acest moment, timp de patru-cinci ani cel puţin, nu se foloseşte metoda fracturării ca să fie vreun pericol. (...) Până mai repede de patru ani nu se poate confirma dacă avem sau nu resurse", a subliniat Victor Ponta, la Antena 3, citat de Agerpres.
Premierul a admis că, dacă se vor descoperi rezerve de gaze de şist în urma explorărilor, se va continua cu etapa a doua - exploatarea acestora, dar şi-a exprimat încrederea că tehnologiile vor evolua.
"Acest lucru nu se întâmplă mai repede de patru ani şi este necesară o nouă licenţă. Între timp, toate studiile, toate tehnologiile în fiecare an evoluează, pentru că în America se exploatează gaze de şist de zece, 15 ani, între timp lucrurile s-au schimbat. Eu vreau să dăm o şansă României. Eu nu ştiu în primul rând dacă avem sau nu gaze de şist", a spus premierul.
Potrivit acestuia, Chevron nu vine să ducă gazul în America. "Chevron exploatează, plăteşte. Cum face şi Romgazul acum. Exploatează şi-şi încasează, sigur, de la consumatorii din România banii plătind, evident, redevenţe. Nu vine Chevron să ia gazul să-l ducă în America. E pentru noi, plătesc redevenţe, cum face Romgazul. Doi: de ce e Chevron - că am auzit discuţia asta şi la Roşia Montană, şi nu noi? Păi ei au tehnologia, nu noi", a adăugat Victor Ponta.
El a vorbit şi despre protestele faţă de explorarea gazelor de şist şi a admis că există riscul de 'anarhie', exprimându-şi îngrijorarea faţă de 'lipsa de responsabilitate a celor care trebuie să fie, până la urmă, vectori în societate'.
"Există acest risc, pentru că protestele, opiniile diferite ale unor oameni care au venit, au protestat în Piaţa Universităţii, chiar şi ale celor care protestează la Vaslui, sunt imediat folosite mediatic. (...) Mă îngrijorează lipsa de responsabilitate a celor care trebuie să fie, până la urmă, vectori în societate. Un om care protestează la Bucureşti sau la Vaslui, un cercetător care zice o opinie, un om politic care nu este de acord - sunt absolut normale şi benefice pentru democraţie. Să vii tot timpul şi pe o chestiune reală să vrei să pui gaz peste foc - preşedintele Băsescu o face de fiecare dată, i-am văzut pe cei de la PDL care acum sunt cumva de partea poporului, dar este exact invers decât ce au zis ieri - genul acesta de a-ţi face rating pe o chestie neadevărată... (...) Suntem într-un moment important pentru societatea românească", a subliniat Ponta.
În context, el a punctat că este dreptul oricui să-şi manifeste dezacordul, dar într-un mod democratic.
"Dacă acceptăm că într-o democraţie regulile spun aşa: nu trebuie să fii de acord cu cel care este la putere, dar poţi să-ţi exprimi acel dezacord tot într-un mod democratic şi faptul că o minoritate, oricât este de agresivă, dacă vreţi, nu poate dicta tot timpul majorităţii. Trebuie să accepţi minoritatea, să o respecţi, să o înţelegi, să ai dialog, dar nu se poate dacă 200 de oameni spun că sunt contra, stăm 20 de milioane şi nu mai facem nimic", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a reliefat că "una dintre marile bătălii ale acestor ani peste tot în lume" este cea pentru energie şi a pledat pentru independenţa energetică a României.
El a amintit că România nu îşi produce tot necesarul de gaz, ci în proporţie de 60-65%, restul trebuind să fie importat din Rusia.
"Rusia, mă rog, companiile ruseşti, îşi negociază cu fiecare beneficiar, cum este şi România, preţul: mai mic, mai mare, în funcţie de propriile lor criterii. Deci, în primul rând, dacă poţi să nu depinzi de nimeni, să fii independent energetic este un obiectiv strategic pentru orice ţară. Astăzi, SUA, folosind gaze de şist, nu mai importă, ci exportă gaze. Până acum depindeau de marii producători mondiali, acum ei sunt exportatori, pe lângă faptul că îşi acoperă necesarul intern. În al doilea rând, este foarte important preţul pentru industrie. Industria o închizi, dacă te duci cu un preţ mult prea mare la gaz, nu mai este rentabilă", a arătat Ponta, explicând nevoia unor 'resurse interne' de gaz.
În acest sens, el a indicat drept soluţie explorarea gazelor de şist, care, odată identificate, 'înseamnă producţie internă şi preţuri cât mai mici'.
"Eu vreau ca România, în această bătălie, să nu depindă de cineva din afară. Nu am nicio problemă, nu sunt ca domnul preşedinte să îmi găsesc duşmani în Rusia. Eu vreau să nu depindă de nimeni România, dacă se poate, nici de Ucraina, nici de Bulgaria, nici de nimeni din jurul nostru. Dacă se poate - şi se poate - să acoperim consumul nostru şi eventual şi al Republicii Moldova pentru că, ştiţi , faimosul gazoduct pe care mă certam cu domnul preşedinte - important este să şi avem gaz să dăm Moldovei, nu doar gazoductul - şi în al treilea rând să avem nişte preţuri care să ne permită: oamenii să îşi plătească factura iarna, iar fabricile să rămână profitabile", a precizat Ponta.