Trebuie amintit că primul lot al functionarilor demişi de guvern era compus din inspectori guvernamentali, adică foşti prefecţi, subprefecţi sau directori în instituţii publice care, graţie statutului de înalţi funcţionari publici nu puteau fi concediaţi. Situaţia a fost generată graţie unui artificiu ale fostelor guvernări prin care cei demişi din funcţii la schimbarea puterii erau mutaţi pe astfel de posturi de inspectori guvernamentali. Toţi erau prezenţi pe ştatul de plată al Executivului şi incasau salarii mari fără a avea atribuţii clar definite în funcţiile deţinute. Astfel, ordonanţa emisă de Cabinetul Ponta rezolvă problema unui excedent de personal, cei demişi fiind în cea mai mare parte clienţi politici ai fostelor guvernări.
Abordarea Guvernului Ponta răspunde nevoii de a reduce costurile de funcţionare, mai ales acolo unde sectorul public este inutil aglomerat. Etapa imediat următoare, după finalizarea procesului de curăţenie în sistemul public va presupune Impunerea unor standarde de performanţă pentru angajaţii din sectorul public pentru a asigura premisele eficientizării muncii în sistemul public.
De reţinut că actualele restructurări vor scădea presiunea asupra bugetului şi vor permite noi angajări în domenii-cheie precum sănătate sau educaţie unde există o nevoie stringentă de personal. Spre exemplu, în sistemul sanitar, lipsa de personal reclamată de o mare parte din unitățile de profil a provocat situaţii dificile. Au fost cazuri de spitale care au ajuns să funcționeze la cote de avarie, făcând imposibilă asigurarea unei asistențe medicale de calitate.
În ciuda discursurilor populiste ale PDL, restructurările nu trebuie confundate cu concedierile în masă. Ţinta declarată a Executivului este aceea de a păstra în sistem oameni bine pregătiţi care pot contribui la eficientizarea activităţii în sectorul de stat. În acest sens, restructurări care să vizeze în special decuplarea clientelei politice de la banul public sunt indispensabile cel puţin din două perspective – sunt create premisele profesionalizării reale în sectorul public şi sunt salvate fonduri importante care, în loc să intre în buzunarele celor abonaţi la banul public, vor fi redirecţionate către domeniile care au cea mai mare nevoie de finanţare.