UPDATE Ponta: Bucureştenii vor circula cu metroul pe M5 din 2016
Premierul Victor Ponta a vizitat miercuri santierul magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, in zona viitoarei statii de metrou Academia Militara, ocazie cu care a precizat ca avrut sa se asigure "ca exista finantare, ca se lucreaza, ca este tehnologie aici".
Seful Guvernului a afirmat ca magistrala al trebui sa fie gata in 2015, o persoana din echipa care a efectuat inspectia adaugand ca punerea in functiune ar urma se sa faca in 2016. "Raspundem impreuna, Guvern, minister, Metrorex si constructorul, ca lucrarile merg fara niciun fel de intrerupere si fara niciun fel de sincopa", a precizat Ponta.
'Eu mă bucur să fim în această postură, a celor care fac lucruri, iar alţii stau şi ne critică. Aşa s-a împărţit lumea: între cei care fac şi cei care critică la televizor. Important este acest proiect, care a început foarte prost, nu a fost gândit foarte clar ca finanţare şi ca timp. Fostul guvern a alocat 10 milioane de euro, noi trebuie să alocăm restul până la un miliard şi jumătate. Ei critică de 10 milioane, noi facem de un miliard şi jumătate, dar este mai puţin importantă această polemică politică. Vreau doar să spun că am încredere că toţi cei care lucrează aici îşi fac treaba foarte bine. Noi asigurăm finanţarea, iar doamna ministru (n.r - ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu) asigură supravegherea şi, cât mai repede posibil, pe măsură ce avansează lucrările, să se redea partea de carosabil, iar traficul să fie mai uşor', a spus Ponta astăzi.
Potrivit premierului, noua tehnologie folosită în România la săpat tuneluri pentru metrou este considerată un vârf tehnologic în toată Europa, dar şi în întreaga lume.
'Am vrut să fiu aici cu doamna ministru la momentul în care această nouă tehnologie este folosită în România şi care este considerată un vârf tehnologic pentru toată Europa şi pentru toată lumea. (...) Doar aşa, ca o comparaţie cu modul în care s-a lucrat la celelalte magistrale, am aflat că actuala maşină, Varvara, aşa se numeşte, lucrează cu o viteză de zece ori mai mare decât s-a lucrat la celelalte magistrale de metrou', a subliniat Ponta.
Şeful Guvernului şi-a exprimat regretul faţă de locuitorii din zonă, care vor mai avea de suferit din cauza îngreunării traficului rutier în urma acestor lucrări la noul tronson de metrou.
'Îmi pare rău de locuitorii din această zonă că mai au de suferit o perioadă cu traficul rutier. Ideea este că, la final, nu doar că vom reda toate părţile de carosabil, dar se va realiza şi transportul persoanelor cu noua linie de metrou', a subliniat Ponta.
Acesta a precizat că tronsonul de metrou va fi pus în funcţiune în 2016.
Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de circa şase kilometri, va avea zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.
Constructorul secţiunii Râul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (Romania). Preţul contractului depăşeşte 918,937 milioane de lei, fără TVA, potrivit site-ului Metrorex.
Constructorul galeriei, staţiei şi depoului Valea Ialomiţei este Asocierea Max Boegl (Germania) - Max Boegl (România), iar contractul se cifrează la 231,6 milioane de lei, fără TVA.
În august 2013, Metrorex estima că termenul pentru darea în folosinţă a tronsonului de metrou Râul Doamnei - Eroilor 2 este începutul anului 2016. Totodată, compania preconizează că la începutul anului 2014 se va finaliza structura staţiilor şi tunelelor pe tronsonul menţionat.
Potrivit Metrorex, suma alocată pentru anul în curs, până la această dată, a fost în valoare de 250 de milioane de lei. Faţă de această sumă alocată iniţial, la ultima rectificare bugetară, fondurile alocate proiectului Magistrala 5 - Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei - Universitate, au fost suplimentate cu 250 de milioane de lei.
Pentru anul 2014, estimările sumelor, în limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finanţelor Publice, sunt în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei.
De asemenea, Metrorex precizează că acest proiect este finanţat din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial - 'Transport'.