Ponta, interesat de studiile americane de protecţia mediului în privinţa gazelor de şist
Premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii americani despre oportunitatea exploatării gazelor de şist, menţionând că a cerut de la Departamentul de energie american studiile lor de protecţia mediului
'Aici era un punct de vedere al vicepreşedintelui Biden (vicepreşedintele SUA - n.r.), cu care eu sunt cu totul de acord şi care cred că trebuie explicat de către mine, de către toată lumea, mult mai bine acasă. Mi-a spus aşa: noi, în America, am făcut foarte bine că exploatăm gaze de şist, este un uriaş avantaj economic, dar avem şi noi în America două feluri de companii, unele care vor să facă rapid profit mai mare şi atunci investesc mai puţin în mediu - şi mi-a zis 'de acelea trebuie să vă feriţi' - şi altele care, în general companii mari, cum e Chevron, care au o altă politica de comunicare. Au o altă forţă financiară şi spun: e în regulă, câştigăm mai puţini bani pe termen lung, dar respectăm toate condiţiile de mediu, în aşa fel încât populaţia, opinia publică, chiar şi militanţii ecologişti să fie convinşi că exploatarea pe care o facem nu dăunează şi nu afectează mediul', a declarat Ponta, miercuri, la Antena 3.
Premierul, aflat în vizită la Washington, a precizat că a cerut de la Departamentul de energie studiile lor de protecţia mediului.
'Din acest punct de vedere, am şi cerut la Departamentul de energie, la întâlnirea cu ministrul energiei, secretarul energiei american, toate studiile lor de protecţia mediului, studiile de impact, pentru a putea avea şi în Romania, şi avem deja, standarde foarte înalte, care vor fi aplicate. Dar, atenţie, ca oamenii să înţeleagă: vor fi aplicate la momentul la care se face exploatare. Astăzi, şi încă patru-cinci ani de acum încolo, dacă Chevron, dacă alte companii - că în România sunt şi alte companii, nu doar Chevron, care explorează gaze de şist, deocamdată ele fac explorările cu tehnologia convenţională, nu se întâmplă fracturarea hidraulică - dacă se vor găsi resursele, în cantitate importantă, peste patru-cinci ani, trebuie emisă o nouă licenţă de exploatare şi până atunci noi trebuie să avem pregătite absolut toate standardele de mediu', a explicat Ponta.