Ponta: nu mărim taxe pentru că vrem să încurajăm relansarea economică
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că "deocamdată" opţiunea Guvernului este de a încuraja relansarea economică, ceea ce înseamnă că nu se vor mări taxele.
"Problema este că avem un angajament al actualului Guvern de a nu creşte taxele, de a folosi deja acest moment bun de creştere economică, de dezvoltare, în care când intervii cu taxe s-ar putea să ai un efect negativ. Aţi văzut foarte bine extinderea contribuţiilor de sănătate la veniturile din chirii, deşi afecta o parte foarte mică de oameni şi era vorba de un sistem absolut european şi a sărit toată lumea în sus că de ce punem CASS-uri la chirii, aşa încât pentru anul viitor nu avem în strategie mărirea contribuţiilor de sănătate, însă la un moment dat cu calm, cu seriozitate, toate forţele politice, putere, opoziţie, că acum responsabilitatea este comună, trebuie să discutăm şi să stabilim. Nu putem cu taxele din România să avem spitalele şi drumurile din Germania. Am fost în Finlanda unde sunt peste 50%. Ei au 50% taxe, noi avem 16%. Nu poţi cu 16% să ai şcoli, spitale ca cei cu 50%. Deocamdată, opţiunea noastră este de a încuraja relansarea economică şi asta înseamnă că nu mărim taxe", a spus premierul Victor Ponta, după o vizită la spitalul Marie Curie, conform Agerpres.
Referindu-se la incidentul de la Roşia Montană, în care deputatul Remus Cernea a fost huiduit, premierul a spus că nu a fost niciodată de acord cu manifestări agresive şi a susţinut că într-o democraţie trebuie să existe un loc în care oamenii să stea la masă şi să îşi spună fiecare părerea.
"Nu am fost niciodată de acord cu manifestări agresive. Pe de altă parte, am văzut manifestări agresive ca limbaj în toate părţile. De aceea, cred că într-o democraţie trebuie să existe un loc în care oamenii să poată să stea la masă, să îşi spună părerea, chiar şi când nu sunt de acord unii cu ceilalţi şi să se asculte între ei. Or, nu există într-o democraţie - am văzut şi în Statele Unite, şi în ţările europene - un alt loc mai legitim decât Parlamentul. Asta a fost ideea, în care în Parlament să vină cei care susţin proiectul, cei care sunt contra, să-şi spună punctul de vedere, să nu se ia nimeni la bătaie sau să trebuiască să aducem jandarmi. Şi dacă acest dialog există într-un cadru democratic şi instituţional, deciziile se iau în acelaşi fel", a mai spus premierul.