Ponta: Orice decizie finală referitoare la acordul cu FMI va fi prezentată Parlamentului
Orice decizie finală referitoare la acordul cu Fondul Monetar Internaţional va fi prezentată Parlamentului, a spus premierul Victor Ponta, care a menţionat că în această seară vor începe, în mod oficial, discuţiile cu Comisia Europeană şi FMI pentru un nou acord.
"Vreau să vă asigur şi pe dvs., şi e un mesaj pe care îl transmit public, orice decizie finală referitoare la acordul cu FMI, eu, ca prim-ministru, am datoria - şi cred că e foarte bine - să o prezint după aceea Parlamentului. În USL, în primul rând, pentru că USL-ul e cel care girează Guvernul, mai departe, însă, Parlamentului. E vorba totuşi de un angajament în următorii doi ani, pe care toate instituţiile reprezentative ale statului trebuie să-l cunoască", a declarat Victor Ponta, la o emisiune TV.
Premierul a spus că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu a reieşit că miercuri seară vor începe, în mod oficial, discuţiile cu Comisia Europeană şi FMI pentru un nou acord.
"Deşi Guvernul este, sigur, titularul negocierii, şi preşedintele ţării, şi guvernatorul Băncii Naţionale sunt implicaţi, conform legii", a subliniat primul-ministru.
Ponta a mai arătat că în acest moment nu poate face precizări referitoare la numărul de disponibilizări care vor avea loc, dar a atras atenţia asupra faptului că există companii care încă sunt pe pierdere, problema principală fiind în zona transporturilor.
"Dincolo de CFR Marfă, la care avem de finalizat procedura de privatizare; CFR Infrastructură nu e pe pierdere, dar are bani de încasat de la CFR Călători şi CFR Marfă şi, practic, nu îşi încasează banii, e veşnicul cerc vicios, iar CFR Călători, ca de altfel în toată Europa şi cred că şi în America, e pe pierderi. Deci, în zona aceasta sigur că o să lucrăm în continuare la o parte de restructurări, însă nu vor fi mii şi mii de oameni care pleacă. Avem acea Ordonanţă 36 care ne permite să negociem salarii compensatorii, însă de fiecare dată problema este să ai şi resursele financiare necesare şi, implicit, cel mai important lucru, să ai noi investiţii, în special private, care să îţi creeze locuri de muncă", a afirmat şeful Executivului.
El a adăugat că reformele structurale trebuie continuate în special în domeniul energiei, care reprezintă o mare oportunitate pentru România.