Ponta: Parlamentul ar trebui să fie cel mai legitim şi echilibrat depozitar al voinţei populare
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la dezbaterea organizată de Forumul Constituţional că Parlamentul este instituţia în care are mai multă încredere decât între cele de la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Primul ministru a subliniat şi faptul că susţine ideea sechestrării şi confiscării bunurilor provenite din infracţiuni.
"Există necesitatea de a clarifica raporturile constituţionale între preşedinte şi prim-ministru şi cea mai bună soluţie în bătălia de putere este că trebuie să câştige Parlamentul. Este instituţia în care am mai multă încredere între preşedinte şi prim-ministru. Chiar dacă Parlamentul e cel mai uşor de atacat, sunt absolut convins că o soluţie de durată şi echilibru este ca în noua Constituţie să ajungem la concluzia că cel mai legitim şi echilibrat depozitar al voinţei populare e Parlamentul", a declarat Victor Ponta, la începutul lucrărilor din Forumul Constituţional.
Premierul a precizat că în Constituţia revizuită trebuie introdusă noţiunea de regiune şi trebuie găsită o formulă mai pragmatică referitoare la garantarea drepturilor minorităţilor.
"Trebuie o formulă mai pragmatică referitoare la garantarea drepturilor minorităţilor. Există un discurs standard referitor la caracterul unitar al statului, dar trebuie să găsim în Constituţie acele formule flexibile şi europene de garantare a drepturilor tuturor minorităţilor, nu doar a minorităţilor naţionale, ci la tot ce înseamnă minoritate în sensul european şi democratic al secolului XXI", a precizat Ponta.
Susţine confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni
Victor Ponta a precizat că este dispus să fie luat de guler şi "dat afară din biroul de premier" pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constituţională confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni.
"Cred că trebuie să avem acele modernizări, upgradări, ale abordării unor drepturi fundamentale, cum e dreptul de proprietate. Da, eu de exemplu susţin, poate o să fiţi uimiţi, că ideea sechestrării şi confiscării bunurilor provenite din infracţiuni este ceva necesar. Am văzut ieri câtă agitaţie a provocat o simplă afirmaţie a mea că am putea introduce, după o modificare constituţională, ca sancţiuni confiscarea unor bunuri folosite la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni", a spus Ponta.
Cred că dreptul de proprietate sfânt, garantat nu trebuie să împiedice o bună dezvoltarea a ţării. Faptul că facem autostrăzi care merg în zig-zag, ca să ocolim sau ca să ajungem la terenurile care trebuie expropriate. Sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite şi care se referă de fapt la o reglementare mai flexibilă, mai pragmatică, mai europeană a drepturilor constituţionale, a mai spus premierul.
Premierul Victor Ponta consideră că la sfârşitul lunii septembrie va putea exista un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru viitoarea Constituţie a României, urmând ca eventualele modificări ale Legii fundamentale să fie făcute în Camera Deputaţilor.