Ponta, pas cu pas către victorie
La câteva zile după primul tur al alegerilor prezidențiale lupta electorală pare să fi intrat din nou în plin avânt, fiecare dintre cei doi candidați rămași încercând să se poziționeze mai bine. Însă, dacă ne uităm la comportamentul și la acțiunile celor doi vedem o mare diferență de atitudine.
De exemplu, imediat după prezentarea exit poil-urilor, candidatul PSD a propus un format în care cei doi oameni rămași în cursă să se prezinte în fața românilor și să discute despre proiectele lor. Conform propunerii PSD, Victor Ponta și Klaus Iohannis ar fi trebuit să se întâlnească săptămâna viitoare de patru ori, la fiecare din principalele televiziuni de știri din țara noastră, pentru a asigura o expunere cât mai mare a candidaților și a propunerilor acestora. Indiferent de moderatori, aceste dezbateri, centrate în jurul unor tematici precum politică economică şi socială, politica externă şi siguranţa naţională, instituţii politice şi stat de drept sau viziunea despre dezvoltarea României, ar avea un set de reguli stricte, negociate în prealabil.
Astfel, răspunsul pe care Klaus Iohannis l-a dat marți, apreciind în mod nejustificat că liderul PSD dorește de fapt o serie de întâlniri în care să aibă avantajul terenului propriu și al unor moderatori prietenoși, este simbolic pentru optica candidatului ACL. Devine astfel evident că dincolo de retorica ieftină pe care o practică, lui Klaus Iohannis îi este frică de o întrevedere față în față, în care să se discute în primul rând despre realizări și despre proiecte de viitor.
Apoi, marți, candidatul PSD a făcut în fața partenerilor de la guvernare trei propuneri pentru funcția pe care o va elibera după câștigarea alegerilor, acestea fiind Călin Popescu-Tăriceanu, George Maior și Florin Georgescu. Desigur, o decizie finală va fi luată după turul al doilea al alegerilor, dar oricare din cei trei care îi va succeda lui Victor Ponta, actul de guvernare nu va avea de suferit și România va fi condusă de persoane la fel de competente ca și în prezent.
În acest timp, în tabăra ACL lucrurile stau cât se poate de diferit, atât în ceea ce îl privește pe candidatul Alianței cât și al relației dintre cele două partide. Deja au apărut mai multe informații că luni, la o videoconferință cu liderii filialelor județene PNL și PDL, Vasile Blaga ar fi răbufnit și i-ar fi înjurat pe câțiva lideri județeni liberali care nu ar fi obținut scorurile scontate. La final, organizatorul campaniei lui Klaus Iohannis a dat o directivă doar liderilor PDL și le-a cerut ca în județele în care liberalii trădează sau pur și simplu nu reușesc să se mobilizeze să acționeze independent.
Nici atitudinea lui Iohannis nu a fost mai bună, candidatul dreptei declarând pe un ton arogant că nu face niciun fel de alianță electorală în vederea turului al doilea, dar a atras atenția partidelor din România membre a PPE că sunt obligate să îl susțină. La fel ca momentul produs de Vasile Blaga și aceste declarații au dat naștere la tensiuni în ACL, în general democrat-liberalii fiind cei mai nemulțumiți de poziția asumată de candidatul comun al dreptei.
Devine evident că între Victor Ponta și Klaus Iohannis există o diferență nu doar în ceea ce privește procentul obținut în primul tur ci și atitudinea față de cea de-a doua rundă a alegerilor prezidențiale din România. Dacă actualul premier a afișat până în prezent o atitudine proactivă, venind cu propuneri atât în ceea ce privește desfășurarea campaniei cât și în ceea ce privește asigurarea stabilității actului de guvernare din România, Klaus Iohannis pare să se ascundă și să își lingă rănile după primul tur. Oare mai trebuie în acest context să ne întrebăm de ce liderul PSD plecă cu prima șansă în turul al doilea, mult înaintea contracandidatului său?