Ponta pedepseşte comunismul
Victor Ponta nu a intrat în politică având aura luptătorului împotriva abuzurilor săvârşite de fostul regim comunist. Şi totuşi, de numele premierului se leagă proiectul privind reducerea pensiilor torţionarilor care se fac vinovaţi de acte inimaginabile de cruzime împotriva deţinuţilor politici.
În cei nouă ani de mandat ca preşedinte al României, Traian Băsescu s-a bătut cu cărămida în piept, erijându-se în cel mai mare anticomunist. În afară de asumarea acestui titlu de glorie, faptele şefului statului nu au arătat niciodată cu adevărat că ar fi preocupat de reabilitarea celor condamnaţi pe nedrept în regimul comunist, iar de tragerea la răspundere a torţionarilor nici nu poate fi vorba. Desigur, nu pretind că Traian Băsescu ar fi trebuit să îşi asume direct luarea de guler a torţionarilor şi punerea lor la stâlpul infamiei, oricât de jucător ar susţine că este. Dar măcar ar fi putut trasa indicaţii guvernelor pe care le-a controlat – aşa cum a făcut-o în repetate rânduri pe alte subiecte – să elaboreze acele proiecte prin care cei care se fac vinovaţi de acte de cruzime împotriva semenilor să le fie reduse pensiile.
Discursiv, este foarte uşor să fii anticomunist. A-ţi dubla vorbele cu fapte este adevărata piatră de încercare, aici se face diferenţa între oamenii politici curajoşi şi cei demagogi. Iar Traian Băsescu şi-a mai dat încă o dată arama pe faţă. În calitate de preşedinte, s-a răstit împotriva celor care au făcut parte din fostul regim şi şi-a asumat demersuri de imagine privind condamnarea comunismului. La atât se rezumă avântul anticomunist care îl are ca protagonist pe Traian Băsescu, ca şi cum aceste gesturi ar fi suficiente.
Victor Ponta nu a intrat în politică având aura luptătorului împotriva abuzurilor săvârşite de fostul regim comunist. Şi totuşi, de numele premierului se leagă proiectul privind reducerea pensiilor torţionarilor care se fac vinovaţi de acte inimaginabile de cruzime împotriva deţinuţilor politici. Astfel, conform unui proiect eleborat de Cabinetul Ponta şi trimis către Parlament, torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în 1945-1989 vor fi obligaţi să plătească victimelor despăgubiri între 25% şi 70% din venitul lor lunar, iar durata plăţii va fi stabilită la cinci ani.
Proiectul guvernului are un caracter reparatoriu. Desigur, şi în condiţiile în care va deveni lege şi va fi promulgată, propunerea guvernului nu poate compensa suferinţele îndurate de către deţinuţii politici care au suportat tratamente inumane şi nici caracterul tardiv al măsurii. Însă este cel puţin o abordare fermă prin care foştii torţionari sunt traşi la răspundere pentru faptele comise.
Fiindcă este cel puţin nedrept ca puţinii deţinuţi politici care au scăpat ororilor comise de fostul regim ajunşi acum octogenari să se uite cu jiind la torţionarii care au o bătrâneţe liniştită şi duc o viaţă lipsită de griji. Nu e nici niciun uman, nici corect, iar proiectul de tăiere a pensiilor cu până la 70% pentru torţionarii din regimul comunist are logică şi este întemeiat pe nevoia de a face dreptate.
Cert este că mutarea lui Victor Ponta îl pune în dificultate pe preşedintele Băsescu. El, falnicul anticomunist format în regimul comunist, primeşte o lecţie de la mai tânărul premier care fără a-şi aroga merite care mai de care, îşi asumă un demers demn şi necesar pentru a pune lucrurile în logica firească.
Iar cum orice faptă bună nu rămâne nepedepsită, mă aştept ca Traian Băsescu să declanşeze un nou atac la Victor Ponta, aşa cum a făcut-o şi în alte rânduri. De fiecare dată când ceva merge bine, şeful statului îşi face timp pentru a acuza gratuit. Dacă are onoare, preşedintele se va abţine şi îl va suna pe Victor Ponta pentru a-l felicita. Cine ştie, poate de data asta va avea surpriza ca premierul să-i răspundă la telefon.
Ştirile orei
chiar pecuniar...
cred ca nu este ideea lui Ponta,este a lui Iliescu...
vrea sa-si pedepseasca fostii tovarasi..