Ponta: România trebuie să-şi coordoneze politicile economice şi de dezvoltare cu Polonia
România trebuie să-şi coordoneze cât mai mult politicile economice şi de dezvoltare cu Polonia, a declarat marţi premierul Victor Ponta, înainte de vizita pe care o va efectua la Varşovia.
"Mă voi afla mâine (miercuri - n.r.) în vizită în Polonia - partener strategic pentru România şi pe plan european, cu care trebuie să ne coordonăm cât mai mult politicile economice, politicile de dezvoltare. Este chiar o ţară de la care avem foarte multe de învăţat în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, politica energetică, politica industrială", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern.
El a precizat că vizitele pe care le va întreprinde în perioada următoare au un caracter preponderent economic.
Premierul ar urma să meargă săptămâna viitoare în Germania şi în Slovacia.
"Cred că trebuie să folosim oportunităţile României în energie, în industrie, în agricultură şi să reuşim să continuăm atragerea de investiţii", a adăugat şeful Guvernului.
În context, el a menţionat că Executivul va mai adopta marţi o hotărâre de guvern necesară inaugurării Podului Calafat-Vidin.
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că discuţiile premierului Ponta cu primul-ministru polonez, Donald Tusk, vor viza cooperarea bilaterală - în special proiectele economice - şi agenda europeană.
"Vor fi două teme principale: agenda europeană şi cooperarea bilaterală, cu o atenţie deosebită asupra aspectelor economice. În ceea ce priveşte agenda europeană, este important de amintit că ţările noastre reprezintă o atitudine specifică în UE: suntem state de mărime medie şi provenim din Europa Centrală şi de Est. Este important să ne coordonăm abordările în privinţa multor probleme de pe agenda europeană. De exemplu, unul din subiectele de bază vizează cum să stăm în centrul integrării europene, conferind nişte limite ale situaţiilor noastre fiscale şi economice. Noi nu suntem membri ai Zonei Euro, avem planuri să aderăm la ea, dar nu suntem încă acolo şi procesul de accedere va dura câţiva ani în ambele cazuri, şi al Poloniei şi al României. Prin urmare, este important să ne asigurăm că nu suntem marginalizaţi în procesul de integrare politică şi economică de mai departe", a spus diplomatul.