Ponta: Suntem una dintre puţinele ţări care am avut o consolidare fiscal-bugetară importantă
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că România este mândră să facă parte din UE. El a precizat că metoda românească privind consolidarea fiscal-bugetară dă dreptul ţării noastre de a fi un membru activ şi implicat în deciziile care se iau la nivel european.
"Suntem una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene care am avut o consolidare fiscal-bugetară importantă, în acelaşi timp adoptând măsuri de creştere economică, de creare de locuri de muncă, de stimulare a consumului. Nu înseamnă că metoda românească este o metodă de exportat, dar cred că asta ne dă dreptul să fim mai optimişti despre rolul şi locul pe care îl poate juca România, de la un elev care era pus întotdeauna în spatele clasei şi eventual scos la tablă ca să fie certat, la membru activ, puternic şi implicat în toate deciziile care urmează să aibă loc şi care urmează să fie adoptate la nivel european şi mă gândesc la faptul că în câteva săptămâni, în cadrul Consiliului European se va discuta despre dezvoltarea sectorului energetic", a spus Ponta, la aniversarea Zilei Europei, potrivit Agerpress.
Premierul a prezentat mesajul de Ziua Europei în numele Guvernului la un eveniment organizat în Capitală de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, arătând că este "un mesaj al mândriei României de a face parte din Uniunea Europeană, al deciziei noastre categorice de a merge spre mai multă integrare europeană şi nu înspre mai puţină".
"Cu atât mai mult cred că România, în aceste momente complicate, trebuie să-şi reafirme fără niciun fel de ezitare ataşamentul la valorile europene, la ideea de construcţie europeană, la ideea de mai mare, de mai complexă, mai eficientă integrare şi la ideea că singurul drum - pe care eu cel puţin ca prim-ministru, colegii mei din Guvern, din Parlament îl văd pentru ţara noastră - este un drum care înseamnă Uniunea Europeană alături de celelalte 27 de ţări, alături de cei care sper că ni se vor alătura în curând şi profit de această ocazia, ca de fiecare ocazie, să afirm sprijinul special pe care Guvernul României îl acordă (...) extinderii Uniunii Europene în primul rând spre Moldova, spre zona Balcanilor de Vest, spre toate acele ţări care împărtăşesc valorile europene", a spus Ponta.
El a mai punctat că în perioada următoare vor exista discuţii legate de Uniunea economică şi monetară, de competitivitate, dar şi referitoare la modul în care România a învăţat din anii trecuţi cum să folosească mai bine fondurile europene.
Premierul a susţinut că 'populismul şi pesimismul' în România sunt mai reduse decât în majoritatea ţărilor vechi membre ale Uniunii Europene.
"Îmi doresc în continuare ca acei oameni politici, acei lideri de opinie care promovează discursul antieuropean să rămână simpli purtători de mesaj izolaţi. Cred că majoritatea responsabilă a clasei politice, a societăţii civile, a reprezentanţilor lumii economice înţeleg foarte bine că un asemenea discurs populist şi extremist poate să îţi aducă, eventual, câteva voturi sau câteva laude pentru un rating mai sporit la o televiziune, dar în niciun caz nu poate să ofere soluţii pentru problemele României", a mai declarat Ponta.
La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Europei au mai participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice la Bucureşti, precum ambasadorul Irlandei, Oliver Grogran, şi reprezentantul Comisiei Europene în România, Nicolae Idu.