Ponta: Vom face cerere pentru un nou acord cu FMI
Premierul Victor Ponta a anunţat că urmează să fie adoptat un memorandum prin care se ia act în mod oficial de încheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi a adăugat că se va face cererea pentru un nou acord, în aceleaşi condiţii.
"Avem astăzi un memorandum prin care în mod oficial luăm act de încheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Eu cred că este un lucru bun pentru România că am încheiat cu bine şi vă mulţumesc tuturor celor care aţi făcut eforturi, vorbesc de toţi miniştrii care aţi fost implicaţi, şi nu ştiu de ce s-ar fi bucurat atâţia să dăm greş, de parcă murea doar capra noastră, nu murea toată capra ţării! Mă bucur că s-a încheiat cu bine şi o să vă autorizăm în mod oficial să facem cererea pentru un nou acord, în acelaşi condiţii, adică, nu luăm bani, nu ne trebuie bani, avem posibilitatea să ne împrumutăm pe pieţele private, dar pentru nişte scopuri şi nişte obiective pe care după aceea le veţi negocia, probabil, după vizita doamnei preşedinte Lagarde", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, va vizita România în perioada 15-16 iulie, aceasta urmând să fie prima sa vizită la Bucureşti după numirea în funcţia de director al FMI, în luna iulie 2011, a informat FMI, printr-un comunicat de presă, pe 3 iulie.
Recent, Victor Ponta a declarat că ar fi bine ca România să aibă în continuare un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, în contextul în care acordul recent s-a încheiat cu succes, fără ca România să ia bani de la FMI, iar acum se poate împrumuta la dobânzile cele mai scăzute din istoria ţării.
"România nu doar că nu a mai avut nevoie de banii de la FMI. Noi am încheiat cu bine acest acord, dar nu am tras niciun dolar din acel buffer, însă am îndeplinit acordul fără să luăm bani, am început reformele structurale, ne împrumutăm la dobânzile cele mai ieftine din istoria României şi destul de bune faţă de multe alte ţări europene, să zic mai avansate decât România, ultima dată am fost sub cinci, ceea ce nu reuşisem în vremurile considerate bune. Din 2011 era peste şase dobânda", a spus premierul.