Popescu: România acordă mai multe fonduri minorităţilor decât românilor minoritari din afara ţării
Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, a declarat miercuri, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că România acordă fonduri mult mai mari minorităţilor din ţara noastră decât românilor minoritari din jurul frontierelor şi Balcani şi a apreciat, în context, că este vorba de o discriminare "teribilă şi nedreaptă", potrivit Agerpres.
"Statul român a alocat, în 2015, pentru minorităţi, 91,4 milioane de lei, o sumă mai mare cu 10 milioane de lei decât anul trecut, în condiţiile în care numărul etnicilor aparţinând minorităţilor naţionale a scăzut, potrivit ultimului recensământ. Din această sumă, UDMR primeşte 19,7 mil de lei, mai mult decât anul trecut când a primit 18,5 milioane de lei, în condiţiile în care Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care îi reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei judeţe, are finanţare zero. În privinţa fondurilor alocate de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni celor aproximativ 10 milioane de români de pretutindeni, acestea sunt de doar circa 8,8 milioane, mai puţin de jumătate decât primeşte UDMR", a susţinut Eugen Popescu.
Acesta a adăugat că, în ţara noastră, sunt mii de fundaţii ale etnicilor maghiari, care sunt finanţate atât de statul român, cât şi de statul ungar şi de autorităţile locale. În ceea ce priveşte finanţările primite de românii din afara graniţelor de la statele în care trăiesc, preşedintele executiv al FNRP a spus că acestea sunt foarte reduse şi, în unele cazuri, inexistente.
"De exemplu, cei o jumătate de milion de români din Ucraina primesc sub 88.000 de lei de la statul ucrainean, în timp ce România acordă Uniunii Ucrainenilor din România 7,4 milioane de lei, în condiţiile în care numărul ucrainenilor din ţara noastră este de circa 60.000 de persoane. În timp ce 160.000 de etnici români din Bulgaria nu primesc niciun leu de la guvernul statului vecin, cei 10.000 de bulgari din România primesc de la statul român circa 3,52 milioane de lei", a spus Eugen Popescu.
El consideră că este "o discriminare teribilă şi nedreaptă în modul în care statul român tratează minorităţile din România şi românii minoritari din jurul frontierelor".
"Sunt lucruri care au în spate un interes pe care nu-l cunoaştem, sunt instituţii care doresc ca românii să dispară, atât din afara frontierelor, cât şi de aici, din inima României. (...) Parcă avem ceva cu propriul popor, parcă vrem să-l distrugem, nu ştiu ce e în mintea politicienilor români. Drama devine vizibilă în aceste comunităţi, este o dramă pentru cei care o trăiesc şi aceşti români se îndepărtează de România", a conchis preşedintele executiv al FNRP.
Prezent la dezbaterea pe această temă, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că diferenţa în ceea ce priveşte finanţările acordate de statul român minorităţilor şi românilor din afara graniţelor este "nefirească" şi aceste probleme îşi au originea în lipsa de strategie.
"Este absolut inacceptabil să constaţi că diferenţa între finanţarea minorităţilor din România şi a etnicilor români din străinătate se află într-un raport de 10 la 1. Este o diferenţă de-a dreptul nefirească. Aproape m-am ruşinat. Sunt lucruri pe care nu putem spune că nu le vedem, sunt chestiuni care astăzi îşi au originea într-o superficialitate de proiect", a conchis Cristian Diaconescu.