Poporul care a spus NU căsătoriei. Cum trăiesc oamenii care nu ştiu ce e măritişul sau însurătoarea
Daca nu vreti sa va casatoriti niciodata in viata, exista un singur loc in lume unde puteti face asta fara sa aveti discutii cu partenerul de viata. In statul indian Rajasthan, traieste un trib care nu cunoaste conceptul de casnicie.
Acesti oameni, norocosi sau ghinionisti, se numesc Garasia. Si, fiind in India, nu sunt cateva sute sau mii, ci aproape un sfert de milion. De mii de ani, tribul Garasia traieste in concubinaj si putinele nunti care au loc sunt facute doar pentru a le da satisfactie si oficialilor guvernamentali.
Pentru a-si pastra traditiile, comunitatea Garasia are reguli foarte stricte si in general nu permite accesul strainilor. De aceea, a fost o oportunitate rara cand jurnalistul indian Shahid Pathan a primit dreptul de a realiza un material despre obiceiurile tribului.
Fiecare relatie costa
Sociologii stiau pana acum ca Garasia sunt o comunitate izolata, care nu se amesteca cu strainii si ignora in mare masura obiceiurile din restul lumii – printre care si insitutia casatoriei. Astfel incat pot trai ani de zile intr-o relatie stabila in care fac copii si isi intemeiaza un camin fara sa se casatoreasca – iar la un moment dat sa rupa brusc acea relatie si sa isi gaseasca pe altcineva.
Singura conditie pentru schimbarea partenerului de viata este ca barbatul sa aiba destui bani pentru a-i plati tatalui sau fostului partener al femeii o “despagubire”. La prima iubita, aceasta suma e destul de mica, dar creste la fiecare relatie, astfel incat daca vrei sa fii un Don Juan, trebuie sa fii instarit
Asta nu inseamna ca femeile nu au aceeasi libertate de a-si schimba iubitii. Dimpotriva, ele pot proceda la fel ca barbatii, cu diferenta majora ca nu trebuie sa plateasca “despagubirea”. Acest tip de relatie se numeste “dapa” in limba vorbita de membrii tribului si le permite acestora sa nu se casatoreasca niciodata. Printre alte avantaje remarcate de Shahid Pathan se numara si acela ca in comunitatea Garasia sunt extrem de putine violuri sau crime pasionale.
Cand bunicul face nunta odata cu nepotii
Desi dateaza de milenii, se pare insa ca bunul obicei de a nu se casatori niciodata dispare incet-incet. De vina e statul indian, care ii obliga pe membrii tribului sa isi oficializeze relatiile „dapa”. Odata puse pe hartie, acestea devin practic niste casatorii civile. Iar pentru a-i impaca pe functionarii guvernamentali, care se tem ca Garasia traiesc in promiscuitate, oamenii au inceput sa oficieze nunti de grup, in care se intampla deseori ca batrani de 70 de ani sa se casatoreasca in acelasi timp cu nepotii si stranepotii lor.
Sociologii se tem ca, in aceste conditii, traditiile tribului Garasia ar putea disparea curand, fiind inlocuite cu obiceiurile mult mai sexiste ale societatii indiene. Si astfel ar disparea si visul burlacilor si burlacitelor din intreaga lume: o societate fara casatorie.
Sursă: stirileprotv.ro
Ştirile orei
Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.
“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.
Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.
Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”