Populistul Crin Antonescu intră cu bocancii peste siguranța cetățenilor

| 22 sep, 2013

Vineri seară, ministrul liberal al Internelor, Radu Stroe, a pus în dezbatere publică varianta finală a propunerilor pentru modificarea Codului Rutier, după ce în prealabil a suspus proiectul spre analiza BPN al PNL.

De remarcat că această variantă este mult îndulcită la capitolul sancțiuni față de forma inițială, de acum două săptămâni. Atunci, ministrul de Interne, ministrul Stroe susținea necesitatea ca noul Cod Rutier să conțină o serie de pedepse dure, în răspuns la creșterea semnificativă a numărului accidentelor rutiere. Astfel, în varianta de acum două săptămâni se propunea ca, în anumite condiții, permisul să poată fi suspendat chiar și pentru 5 ani, amenda maximă fiind stabilită la 16.000 de RON.

După cum era de așteptat, pedepsele draconice propuse de Minister au stârnit reacții critice vehemente. În loc însă să își susțină ministrul, așa cum a făcut Victor Ponta, care a atras atenția că este vorba despre siguranța cetățenilor pe drumurile publice, Crin Antonescu, aflat într-o campanie electorală prematură, a încercat să speculeze momentul.

Astfel, președintele PNL a apreciat că pedepsele sunt prea dure și că ministru Stroe nu s-a consultat cu partidul înainte de a face publice propunerile. Apoi a urmat, vineri, decizia Biroului Politic Național al PNL de a-i acorda lui Stroe două săptămâni pentru a schimba amenzile, sub amenințarea retragerii sprijinului politic. Câteva ore mai târziu, ministrul se conforma și trimitea spre dezbaterea publică o nouă variantă de proiect în care majoritatea pedepselor erau înjumătățite față de cele din varianta inițială.

Interesele electorale ale PNL-ului și ale președintelui acestui partid au învins astfel expertiza profesională a unuia din ministerele de bază ale oricărui stat. Conducerea liberală l-a amenințat pe ministrul de Interne cu retragerea sprijinului politic și acesta a cedat în fața acestor presiuni.

În bătălia pe care a dus-o cu propriul ministru pentru un Cod Rutier mai înțelegător cu contravenienții, Crin Antonescu a acționat în baza unui populism cinic. Nesiguranța de pe străzile din România este reală, ceea ce Crin Antonescu știa foarte bine din statisticile oficiale, iar un Cod Rutier mai dur, cu pedepse aplicate inteligent, ar fi putut duce la scăderea numărului de accidente.

Președintele PNL a ales însă să treacă peste argumentele raționale care demonstrau necesitatea înnăspririi sancțiunilor rutiere. Iar opoziția sa ar putea să îi aducă o anume simpatie din partea șoferilor. Numai că, în ciuda unui posibil câștig electoral în acestă zonă, în ansamblu, jocul pe care l-a făcut Crin Antonescu nu poate fi decât pierzător.

Și aceasta pentru că, punând siguranța cetățenilor mai prejos de interesele sale electorale, Crin Antonescu demonstrează că este complet nepotrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 sep, 2013
LILIANA
PENALII ?
Usor , usor, se face curat la Transporturi ? “Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte.
Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună.
Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate… Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, este verificat de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de persoane . Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul serviciului”
CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, ocolește sistematic licitațiile . De la începutul anului, toate contractele, în valoare de peste 70 de milioane de euro, au fost încheiate prin „negociere cu publicare" Peste 50.000.000 de euro au fost direcționați pentru reparații, iar circa 1.500.000 de euro pentru șase contracte de salubrizare.
Prin aceeași schemă, CFR Călători va atribui încă 20 de contracte, a căror valoare totală poate atinge 15 milioane de euro.
Se pot adauga inca 35 milioane euro, in ultimile 8 luni din 2013 , achizitia de motorina prin negociere directa"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ