Portul Tulcea şi cele de pe braţul Chilia al Dunării, modernizate prin SUERD
Comunităţi locale şi societăţi private şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării, graniţa României cu Ucraina, întocmesc un proiect pentru modernizarea Portului Tulcea şi a celor de pe braţul Chilia care va fi depus spre finanţare prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).
'Va fi un proiect complex care va avea drept obiectiv promovarea acestei zone izolate a Deltei româneşti şi de care vor beneficia inclusiv comunităţile ucrainene de pe braţul Chilia', a declarat luni proprietarul singurei pensiuni autorizate din satul Periprava, Daniel Buche.
El a spus că proiectul a fost iniţiat atât de societăţi private care îşi desfăşoară activitatea în localităţile româneşti de pe braţul Chilia, dar şi de comunităţi locale, parteneri în acest proiect urmând să fie şi autorităţi şi firme private din Ucraina.
Modernizarea porturilor de pe braţul Chilia al Dunării a fost solicitată şi în luna martie a acestui an de locuitorii comunei Chilia Veche, în timpul unui seminar de informare pentru accesarea fondurilor disponibile pe Strategia Dunării organizat de Catedra Internaţională Onorifică (CIO) în sprijinul SUERD, Primăria comunei Chilia Veche dorind dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu raionul Kilia Nouă, regiunea Odessa, Ucraina.
'Acum mai mulţi ani, noi (tulcenii din comuna Chilia Veche - n.r.) puteam merge în Kilia Nouă şi localnicii făceau târguri tradiţionale, fie pe malul românesc, fie pe malul ucrainean al Dunării. Şi turismul se poate dezvolta în zonă, pentru că ambele localităţi au obiective turistice în apropiere, iar ambele comunităţi ar avea de câştigat', declarat în luna martie pentru AGERPRES Georgeta Ciupitu, primarul comunei Chilia Veche, România.
După seminarul organizat la Chilia Veche, în timpul celei de-a III-a ediţii a Forumului Inovării Dunăre-Marea Neagră, desfăşurat în perioada 23-24 mai, la Institutul Bancar Român, CIO-SUERD a prezentat propunerea oficială de proiect privind revitalizarea patrimoniului oraşelor portuare de-a lungul Dunării, zona Tulcea-Chilia Veche-Sulina fiind unul din centrele pilot ale proiectului.
În cadrul SUERD, România coordonează domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate, împreună cu Austria), promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria) şi managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria), Strategia fiind semnată de opt state membre UE, printre care şi România, precum şi de şase state nemembre UE, printre care şi Ucraina şi Republica Moldova.
Delta Dunării ocupă în România o suprafaţă de 580.000 de hectare, această rezervaţie prelungindu-se şi în Ucraina. Cu 30 de tipuri de ecosisteme şi peste 5.400 de specii de floră şi faună identificate până în prezent, 38 din acestea fiind noi pentru ştiinţă, Delta este cea de-a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea, după Bariera de Corali (Australia) şi Arhipelagul Galapagos (Ecuador).