Poşta: Deciziile de încetare a contractului de muncă pentru disponibilizați se emit începând de azi
Peste 65% dintre angajaţii care vor părăsi Compania Naţională Poşta Română au optat individual pentru înscrierea în procesul de disponibilizareacolectivă, iar începând cu data de 3 septembrie se vor emite deciziile de încetare a contractului de muncă, se arată într-un comunicat.
"Poşta Română a încheiat selecţia personalului aferent procesului de restructurare, peste 65% dintre angajaţii ce vor părăsi compania optând individual pentru înscrierea în procesul de disponibilizarea colectivă. În cadrul procesului de restructurare vor fi disponibilizaţi 3.650 de angajaţi, pe baza procedurii şi a setului de criterii stabilite de conducerea companiei, de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România. Deciziile de încetare a contractului de muncă se vor emite începând cu data de 3 septembrie a.c., cu acordarea preavizului legal de 20 de zile lucrătoare", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Potrivit comunicatului, drepturile cuvenite salariaţilor disponibilizaţi se vor acorda conform prevederilor OUG 36/2013, corelate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă 2008/2018, valabil în C.N. Poşta Română S.A. Pentru anul 2013, din bugetul asigurărilor pentru şomaj au fost alocate 7,4 milioane lei pentru plăţile corespunzătoare personalului disponibilizat de la Poşta Română.
În conformitate cu calendarul procesului de restructurare, în perioada 28 - 31 august 2013, a avut loc testarea profesională a angajaţilor, obiectivul principal fiind selectarea personalului excedentar. În perioada 18 - 23 august, un număr de 2.392 de angajaţi ai companiei au optat individual, în scris, pentru disponibilizarea colectivă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CNPR, Dan Dumitrescu, procesul de restructurare a Poştei Române are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poştei Române pe piaţa serviciilor poştale, piaţă liberalizată începând cu luna ianuarie 2013.
Executivul a decis, la sfârşitul lunii mai 2013, prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că niciun potenţial investitor nu a achiziţionat caietul de sarcini la privatizarea companiei până la data de 28 mai 2013.
Peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii, au purtat discuţii cu reprezentanţii CNPR, dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, arăta Ministerul pentru Societatea Informaţională la vremea respectivă.