Poşta: Proiect privind desemnarea furnizorilor de serviciu universal, în dezbatere publică
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va desemna din oficiu sau la cerere, pe o perioadă de zece ani, unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal pentru întreg teritoriul sau pentru anumite zone ale ţării, se arată în proiectul de decizie supus consultării publice, începând de astăzi, pe site-ul instituţiei.
Proiectul de decizie propus de către ANCOM transpune prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale care au adus o serie de modificări faţă de cadrul legislativ anterior.
Astfel, la nivelul legislaţiei primare, aspecte precum desemnarea furnizorilor de serviciu universal, sfera serviciilor poştale ce fac obiectul serviciului universal, drepturile şi obligaţiile furnizorilor de serviciu universal au fost modificate în acord cu prevederile comunitare în domeniu, fiind necesar a fi transpuse şi în legislaţia secundară.
Potrivit documentului, Autoritatea va desemna, din oficiu sau la cerere, pe o perioadă de maxim 10 ani, unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal, pentru întreg teritoriul sau pentru diferite zone ale ţării.
Prin urmare, a fost modificată sfera serviciului universal prin eliminarea serviciilor de publicitate prin poştă, în timp ce serviciul de furnizare a cecogramelor a fost inclus în această categorie.
"În acord cu noile dispoziţii legale, proiectul de decizie prevede faptul că un furnizor de serviciu universal se desemnează pentru o perioadă suficientă pentru a asigura viabilitatea economică a serviciilor furnizate, dar nu mai mult de 10 ani. ANCOM va putea desemna unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal pentru a furniza pe întreg teritoriul naţional sau doar pentru o parte a acestuia unul sau mai multe servicii din sfera serviciului universal, fiind asigurată totuşi acoperirea întregului teritoriu", se arată în comunicatul de presă al arbitrului telecom.
În prezent, dreptul de acces la serviciul universal este asigurat pe întreg teritoriul României de către Compania Naţională Poşta Română, care deţine calitatea de furnizor de serviciu universal până la data de 31 decembrie 2013.
Serviciul universal reprezintă mijlocul prin care este asigurat dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.
Proiectul de decizie privind condiţiile şi procedura de desemnare a furnizorilor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii/propuneri până la data de 10 iulie 2013.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.