Poziția în care dormim poate influența sănătatea creierului

| 07 aug, 16:27

Dormitul pe o parte, față de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, dar și de alte afecțiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Atunci când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea glimfatică prin care sunt eliminate substanțele chimice nefolositoare din creier, conform cercetătorilor de la Stony Brook University din SUA.

"Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe", susține Dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester, scrie Agerpres.

Acest studiu a început în urmă cu mai mulți ani, când oamenii de știință au apelat la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a observa calea glimfatică la rozătoare. Ei au aflat astfel că procesul de curățare a creierului prin "spălarea" sa în fluide cerebrospinale și interstițiale este mai eficient în timpul somnului. Astfel, pe această cale, sunt îndepărtate din creier proteinele amiloid ß și tau care dacă se acumulează în depuneri pe creier provoacă maladii grave.

Dr. Helene Benveniste, coordonatoarea acestui studiu și echipa sa au folosit tehnologia RMN și modelarea cinetică pentru a evalua rata de schimb a fluidelor cerebrospinale și interstițiale la rozătoare care au fost anesteziate pentru a dormi fie pe o parte, fie pe spate sau pe burtă. Cu ajutorul tehnicilor de microscopie fluorescentă ei au observat că eliminarea substanțelor nocive pentru creier se face în mod mai eficient atunci când rozătoarele dorm pe o parte.

De asemenea, Dr. Nedergaard a precizat că rezultatele acestui studiu demonstrează și că somnul are o funcție de curățare a creierului.

"Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi", a susținut ea, adăugând că astfel de afecțiuni ar putea fi favorizate de faptul că substanțele nocive din creier nu sunt eliminate corespunzător. "Din ce în ce mai mulți oameni de știință sunt de părere că tulburările de somn pot accelera pierderea memoriei la pacienții care suferă de Alzheimer", a adăugat ea.

Deocamdată oamenii de știință avertizează că aceste rezultate sunt concludente doar în cazul rozătoarelor, fiind nevoie de mai multe studii și experimente pentru a le demonstra validitatea și în cazul oamenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 aug, 23:01
Elena
Bani de la zero!
Bani de la zero!
Ti-ai dorit vreodata sa ai propria ta afacere pe care sa o construiesti de la zero, dar nu ai avut timp si rabdare sa faci asta? Acum iti oferim un sistem care functioneaza bine si rapid, in asa fel incat sa ajungi sigur la castiguri consistente. Te asteapta o cariera noua si interesanta! Solicita acum mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
08 aug, 06:59
cristescu
Asa zisa constatare este o eroare grosiera. Dormitul pe partea dreapta are scopul de a permite trecerea prin pilor din stomac in duoden a bolului (mancarea) inghitita si in curs de fermentare sub influenta acidului clorhidric. Daca dormi pe partea stanga are loc un fenomen de staza (mancarea) se deplaseaza mai greu spre pilor producand arsuri si mici rani in mucoasa stomacului (ulcer).In ceea ce priveste teoria eliminarii toxinelor din creier aceasta este o gogorita. Din hipotalamus pleaca semnale bioelectrice pentru functionarea organelor.Semnalele bioelectrice constau in cantitati de milionimi de hormoni.Cand apar dereglari ib hipotalamus corpul uman se inbolnaveste. ATENTIE. Nu influentati calitatea apei atomice din celule. Calitatea acestei ape este esentiala in prelungirea sau scurtarea perioadei de viata.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ