Practica studenților este plătită, legea voluntariatului dă rezultate
Legea voluntariatului. Un obiectiv destul de important în proiectul de lege l-a ocupat recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională, în condițiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere.
Legea voluntariatului. Pentru studenții interesați în extinderea activității de la facultate, prin efectuarea unui stagiu de parctică în domeniul de interes, legea voluntariatului îi susține în acest demers. Proiectul de lege garantează eliberarea unui certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate, unde sunt stabilite într-o formă clară responsabilitățile voluntarului.
Acestă lege ce reglementează activitatea de voluntariat în România prevede ca, la cererea voluntarului, organizația gazdă să elibereze obligatoriu raportul de activitate al studentului, astfel încât să nu se mai ascundă în spatele voluntariatului, cum din păcate s-a întâmplat până acum, munca la negru.
Citeşte şi: Mihai Sturzu: EBA minte cu o neruşinare demnă de numele pe care îl poartă. Nu am contract cu TVR
Legea voluntariatului. Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PSD Mihai Sturzu, a urmărit prin acest act normativ să dea o formă de recunoaștere publică a activității voluntare din România, respectiv să realizeze o armonizare europeană cu legislația din alte state membre ale Uniunii Europene.
Mai exact, potrivit președintelui TSD, un obiectiv destul de important în proiectul de lege l-a ocupat recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională, în condițiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere.
Desigur, această recunoaștere profesională înseamnă vechime în muncă și vizează în mod direct creșterea gradului de angajare a tinerilor, dar și a tuturor categoriilor de vârstă.
Și astfel, legea voluntariatului, care a fost recent publicată în Monitorul Oficial, începe să dea roade! Studenții de la Politehnică, ce sunt obligați să facă stagiile de practică, au fost atrași de companiile IT, pentru că aceste firme încearcă să-și pregătească viitori angajați încă din studenție.
Ca atare, 141 de studenți din Timișoara, pentru lunile de vară, au avut șansa de a învăța mai multe de la adevărații specialiști și de a fi plătiți pentru munca pe care o prestează, prin programul „Stagii pe bune”. Multinaționala din oraș a făcut recrutări direct de pe bancile facultăților, iar acum tinerii lucrează la diferite proiecte, urmând ca cei mai buni dintre ei să aibă șansa să devină angajați ai acelei companii.
Tot mai multe cazuri în care studenţii sunt plătiţi pentru practică apar în presă. În special este vizat domeniul IT unde este nevoie de multă forţă de muncă pregătită.