Președintele Iohannis: Am convenit cu Donald Tusk să avem o întâlnire informală de Ziua Europei la Sibiu
Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, la Bruxelles, că a convenit cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, să aibă o întâlnire informală de Ziua Europei - 9 mai 2019 - la Sibiu.
"Avem astăzi și mâine întrunirea Consiliului European cu o agendă bogată și aș menționa din agendă câteva teme care sunt foarte importante pentru noi în România. Președintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta "agenda liderilor" — agenda șefilor de stat și de guvern, o agendă care arată când și cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019 pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, pentru că în prima parte a 2019 noi avem președinția Consiliului Uniunii Europene și cu siguranță ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei 2019, în România, mai exact o întâlnire care se va desfășura la Sibiu și va fi ultima întâlnire unde probabil vom trage anumite concluzii în ceea ce privește viitorul Uniunii, agenda strategică, cum spunem noi", a declarat președintele la începutul reuniunii de la Bruxelles.
Potrivit acestuia, o a doua chestiune foarte importantă este evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit, unde "deocamdată cel puțin vești încurajatoare nu sunt".
"În concret, nu cred că la această întâlnire vom fi în situația să spunem că putem să intrăm în faza a doua. Însă, ceea ce ne interesează pe noi foarte mult — drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, deci și a românilor care trăiesc acolo — sunt o temă care se pare că este destul de bine cu deschidere tratată din ambele părți", a adăugat șeful statului român.
În privința Turciei, a reamintit Klaus Iohannis, se discută de multă vreme statutul de aspirant al acestei țări la Uniunea Europeană.
"În afară de asta, am găsit prin negocieri destul de complicate o înțelegere cu Turcia în privința migrației. Înțelegerile cu Turcia trebuie să continue, Turcia este un partener important și pentru Uniunea Europeană și pentru România și trebuie să găsim cele mai bune modalități pentru a continua acestei proceduri", a subliniat președintele.
Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia, dosarul nord-coreean.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la Consiliul European va fi abordată și tema referitoare la viitorul UE, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.
De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.
Șeful statului român va sublinia, referitor la migrație, importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE — Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.
La discuțiile despre agenda digitală, șeful statului va susține necesitatea ca Piața Unică Digitală să devină deplin funcțională cât mai repede posibil. În plus, Iohannis va sublinia că securitatea cibernetică este un element determinant pentru buna funcționare a acestei piețe.
În ceea ce privește politica europeană de apărare, șeful statului îi va informa pe membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.
Președintele Klaus Iohannis va evidenția importanța relației dintre Uniunea Europeană și Turcia, statul turc fiind un partener strategic al UE și un aliat NATO, cu rol relevant în zona Mării Negre.