Președintele Klaus Iohannis a promulgat pensiile speciale ale parlamentarilor și cheltuielile de transport
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de promulgare a legilor prin care parlamentarii primesc pensii speciale, respectiv li se decontează cheltuielile de transport. Ambele legi fuseseră trimise spre reexaminare.
Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 23 decembrie a.c., următoarele decrete:
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2015 pentru completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi pentru modificarea art. 39 alin. (72) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale (anterior, Președintele României a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate, în data de 25 noiembrie a.c.);
- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 23 octombrie a.c.);
- Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor (anterior, Președintele României a trimis legea spre reexaminare Parlamentului în data de 10 iulie a.c.)”.
Citește și: PARLAMENTUL a adoptat proiectul legii privind indemnizaţiile speciale pentru SENATORI şi DEPUTAŢI
Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui pe proiectul legii privind pensiile parlamentarilor şi au adoptat proiectul de lege cu amendamente cu 287 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi cinci abţineri.
Proiectul, care este o modificare la Statutul deputaţilor şi senatorilor, prevede că parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
"Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar. Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 - 291 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 - 257 din legea nr.15/1968 privind Codul Penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi ulterioare", mai prevede acest proiect de lege.
De asemenea, pe 15 decembrie, plenul reunit al Parlamentului a aprobat modificarea adusă Statutului deputaților și al senatorilor, potrivit căreia parlamentarii beneficiază de o sumă forfetară alocată acoperirii cheltuielilor pe transport în teritoriu, respingând astfel cererea de reexaminare solicitată de președintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii au adoptat, în forma inițială transmisă spre promulgare, legea care prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 45, potrivit căruia deputații și senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, și modifică alineatul 3 al articolului 45 din Statut.
"Deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe bază de declarație pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ", arată alineatul 3 al articolului 45 din Statut.